A Bács-Kiskun Megyei Polgármesterek Szakmai Fórumának második, záró napja sem szűkölködött hasznos előadásokban – érintve a közigazgatás, a gazdaság és a környezetvédelem számos területét.

-Hirdetés-

E-személyiről működtethető intelligens kerékpártárolók, gyalogátkelőhelyek és vizes blokkok, mozgásérzékelő LED utca közvilágítás, digitális ingatlannyilvántartó rendszer, napelemes okos padok és tantermek. Bár úgy hangzik, de ez már nem a távoli jövő. Az ország első okos városa van ugyanis készülőben Monoron. Az izgalmas, várhatóan 2020 augusztus végére elkészülő projektről a város polgármestere, Darázsi Kálmán mesélt a hallgatóságnak.

Ésik Róbert, a HIPA/Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója beszámolt az ügynökség befektetésösztönzési munkájáról és igyekezett azt a településvezetők szemszögéből is megvilágítani. A HIPA ugyanis nemcsak befektetők felkutatásával foglalkozik, de külföldi és hazai vállatoknak is segítséget tud nyújtani technológiai fejlesztések vagy eszközalapú beruházások esetén. Arra ösztönözte a településvezetőket, hogy osszák meg velük, ha van ajánlható ipari környezetük, gazdasági övezetük.

Szinte minden településen gondot okoz a csapadék- és szennyvizek hasznosítása, melyre kiváló és természetközeli megoldásokat vázolt Dittrich Ernő, a Hidro-Consulting Kft. ügyvezetője. A 15 éves kutatási eredményeket magába foglaló technológiák nem csak a szennyvizek, de a felszín alatti vizek és csapadékvizek helybentartására és újrahasznosítására is alkalmasak. Számos jó példa mellett bemutatta a Bugacpusztaházán nemrégen átadott, természetközeli szennyvíztisztító berendezést. Toldi Csaba és Szépe Ferenc, a Dongér-Kelőér Egyesület nevében osztotta meg a résztvevőkkel a vízvisszatartás területén Jászszentlászlón elért eredményeiket.

A sokféleségre törekedve szóltak ma előadások – a fentieken túl – a területrendezés aktualitásairól, a megyei és települési önkormányzatok közös fejlesztési lehetőségeiről és a megyei toborzási és érdekvédelmi rendszerről is. A megyei jegyzők – a tegnapi naphoz hasonlóan – ma is külön szekcióban juthattak munkájukhoz szükséges információkhoz.

A szakmai információcserén túl, mely elengedhetetlen egy településvezető számára munkája során, hasznos és előremutató baráti beszélgetésekkel is gazdagodva térhettek haza megyénk polgármesterei. A most megrendezett fórum remélhetőleg jó alapot ad ahhoz, hogy amint az elmúlt öt év során, úgy az előttünk álló évek alatt is a megyei önkormányzat és a települések vezetői együtt gondolkodva és cselekedve érje el megyénk további fejlődését.

Sajtóközlemény 
Kecskemét, 2019. november 15.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS