Ari Ilona és Kónya Zsuzsanna országosan közismert családfakutatók érkeztek november 15-én, pénteken, a Pásztortűz Egyesület rendezvényére a kiskunhalasi városi könyvtárba.

A telt házas rendezvényen a két szakértő számos érdekességet mondott el a klasszikus és a mai modern technikákkal segített családfakutatásról. Régen főként előjogaik biztosítása miatt a nemesek készíttettek ősfát, a 30-as évek végén viszont a zsidótörvények miatt születtek tömegesen származási táblák. Szokás volt a bibliákba is vezetni a család életeseményeit.
Manapság sokan csak a ház berendezési tárgyának tekintik a családfát, vannak, akik a falra hatalmas festményként készítik el, mások nyomtatott könyv formában készítik el. Amikor digitalizálunk képeket, feltétlen kell minél több információt hozzá írni. Talán mi tudjuk mit tartalmaz, de mások már nem.
Megtudhatták az érdeklődők, hogy a familysearch.org-on kívül például a macse.hu oldalon már 20 millió személy adatának feltöltésénél tartanak. járnak. Mindenki a maga módján elkezdhet kutakodni a családfájában, ha akar, és kedvet érez hozzá.
 
Ez is egy szakma, hivatás, annak izgalmával, érdekességeivel,  a sok-sok ráfordított idővel. Rengeteg idő, esetenként pénzbefektetés is. Kiderült, hogy Bács-Kiskun megyében alakulóban van egy családfa-kutatócsoport Végső István történész koordinálásával.
A rendezvény fóruma számtalan kérdéssel végződött.
 
V.I. 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS