Az emberi beszéd kezdetleges formáját használja hatékonyan az okos kutyus.

-Hirdetés-

A San Diegoban élő Christina Hunger beszédpatológus-logopédus a 18 hónapos Stella gazdájaként gondolt egy merészet, és megtanította 29 szóra csokibarna kutyusát. Módszere ugyanaz volt, amit a beszédben valami miatt gátolt másfél-kétéves gyerekeknél is alkalmaz.

A 26 éves nő olyan adaptív eszközt hozott létre, amely nagy, színes gombok sorát tartalmazza. Mindegyik kapcsoló különféle szavaknak felel meg, amelyek olyan helyeket vagy dolgokat írnak le, mint például a „park”, a „labda”, valamint érzelmeket fejeznek ki, kezdve a „boldog” -tól egészen „az őrült” -ig.

Instagram: hunger4words

Christina Instagram és weboldalán található videóiban jól nyomon követhető gazdi és kutyus kölcsönös kommunikációja, valamint Stella folyamatos, töretlen fejlődése.

Az egyik ilyenben például Christina azt mondta Stellának, hogy ideje lefeküdni, de Stella erre a „víz” szóval válaszolt. Ezért a gazdi odament a kutyus edényéhez, és kiderült, hogy az üres, tölteni kell bele. Miután Stella ivott, Christina ismét megpróbálta rávenni, hogy lefeküdjön, de Stella, a „játék” és „akar” gombokat nyomta meg a mancsával,  jelezve, hogy még valami hiányzik neki a nyugodt alváshoz. Kiderült, hogy a Kong játékát akarjam ami mindig vele van az ágyában. Miután megtalálták a Kongot, Stella hálás volt, és rá is lépett a „happy” (boldog) gombra, jelezve az örömét.

Forrás: sokszinuvidek.hu

MEGOSZTÁS