Petz János 13 éve aktív tagja a páhi közéletnek, aki 2014 októberétől alpolgármesterként tevékenykedett a településen, azonban az idei önkormányzati választáson már Független polgármester-jelöltként indult, mely pozícióra neki szavaztak bizalmat a választók.

Páhi új polgármesterével, Petz Jánossal beszélgettem megválasztása kapcsán.

Petz János polgármester

Mi a véleménye a páhi önkormányzati választásról? Hogyan élte meg az elmúlt időszakot?

-Hirdetés-

Ennyire intenzív kampány talán még nem is volt a falu életében. Polgármester-jelöltként ez volt az első választásom, nem úgy mint ellenfelemnek. Úgy gondolom, hogy mindkettőnk kampánya jól sikerült, hiszen közel 700 fő szavazott településünkön.

A új képviselő-testület tagjai: Supka Helga alpolgármester, Bogáromi Ágnes Ügyrendi Bizottság tag, Bránya György, Pecznyik Béla(az Ügyrendi Bizottság elnöke), Vágó József, Vajda Mihály (Ügyrendi Bizottság tag) lettek.

Úgy gondolom, hogy a tapasztalat, a jártasság, a bölcsesség, amivel már rendelkeznek többen is, csak pozitív hozadéka lehet a testületnek, nem beszélve arról, hogy tettek állnak mindenki mögött, mellyel a helyi közösségeket igyekszünk erősíteni, emellett pedig arra törekszünk, hogy Páhi egy élhető és gazdaságilag még stabilabb község legyen. A képviselő-testület tagjai egytől egyig helyi családos emberek, akik itt alapozták meg az életüket és szintén itt képzelik el a jövőjüket is. Azt hiszem büszkén mondhatom, hogy mindannyian elkötelezettek vagyunk Páhi fejlődése és élhetőbbé válása tekintetében olyannyira, hogy testületünk társadalmi megbízatásban végzi munkáját. Így évente több millió forintot hagyunk a falu kasszájában, mely jó alapot ad további pályázati lehetőségek kihasználására, illetve a civil szervezetek kezdeményezéseinek támogatására, melyre a jövőben kiemelt feladatként tekintünk.

Milyen terveik vannak az elkövetkezendő öt évben? Hogyan igyekeznek vonzóvá tenni a települést?

Továbbra is tartani szeretnénk a régióban legalacsonyabb iparűzési adónkat, a helyi vállalkozások ösztönzése érdekében. Községünk húzó ágazata azonban továbbra is a mezőgazdaság. A képviselők szinte minden tagja közvetlenül vagy közvetve érdekelt ebben az ágazatban, így jelentős figyelmet tudunk szentelni a szektorban dolgozók problémáira, azok megoldására. Úgy gondolom, hogy Páhi egy abszolút rendezett, kedves település, azonban természetesen sok tennivaló van még. Céljaink abszolút elérhető, megvalósítható célok, melyekhez felelős gazdálkodásra, megfontolt döntésekre van szükség, habár büszkén mondhatjuk, hogy egy igen stabil, komoly megtakarításokat is tartalmazó költségvetést vehettünk át Oroszi István polgármestertől.

Terveink között szerepel a település infrastruktúrájának fejlesztése. Elsősorban egy szennyvíztelep vagy egy központi szennyvízelvezetésre lenne szükségünk, mely pályázati forrás nélkül esélytelen. Amennyiben lesz rá lehetőségünk, biztosan megpályázzuk majd.

Igyekszünk összehangolt figyelmet biztosítani a családokat, a fiatalokat és a nyugdíjasokat illetően is, hiszen nekünk minden Páhin élő ember véleménye fontos. Régebben pezsgőbb volt a civil élet településünkön. Az elkövetkezendő években azon fogunk dolgozni, hogy civil szerveződések alakuljanak, akiket több közös programba, akár a kulturális vagy a sportélet élénkítésébe is be tudnánk vonni. A jelenleginél is szorosabb együttműködést igyekszünk kialakítani a helyi óvodával, iskolával és az egyházakkal is, akikkel együtt már elkezdtük a készülődést a Mikulás ünnepségre, valamint az adventi alkalmakra is, melyet idén is a Művelődési Ház udvarán rendezünk meg. Hamarosan elkészül a Faluház is, mely szintén a közösségi események alkalmával szolgál majd helyszínül a lakosság és a civil szervezetek számára. Igyekszünk továbbra is lehetőség szerint minél több pályázaton részt venni. Jelenleg folyamatban van még egy nyertes pályázatunk, mely a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére irányul a közbiztonság javítása érdekében. Szeretnénk, ha egy idő után a hálózat működtetésével polgárőreinknek már nem kellene járőrözniük a településen. Amennyiben lehetőségünk lesz mi is szeretnénk csatlakozni az országos kerékpárút hálózathoz.

Terveink között szerepel egy közhasznú alapítvány létrehozásai is Páhi élhetőbbé válásáért. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen tájékoztassuk a lakosságot a helyi ügyekről, ugyanakkor nekünk az ő véleményük is nagyon fontos, ezért a jövőben a kétoldalú és folyamatos kommunikációra törekszünk. Már el is készült az első helyi újságunk, melyben összefoglaltam az elmúlt három hét eseményeit, illetve előrevetítettem a terveinket is jövő tavaszig. Ez egy teljesen ingyenes kiadvány, melyet 3 havonta szeretnénk megjelentetni. Mivel településünkön sok idős ember él, úgy gondoltuk, hogy kevés lesz csupán az online felületeket működtetnünk.

Ezúton is köszönöm valamennyiünk nevében Oroszi István polgármester közel harminc évtizedes szolgálatát, és a választópolgárok eddigi támogatását.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS