Térségünkben Császártöltés után Imrehegyen is női polgármesternek szavaztak bizalmat a helyiek. Az imrehegyi születésű, tősgyökeres Lavati Gabriella közel 12 éve dolgozik a helyi önkormányzatnál, ahol több területen is megmutathatta már rátermettségét. Foglalkozott adóügyekkel, vezette a házi pénztárat, vagy éppen a testületi-ülések jegyzőkönyveit írta, de tevékenykedett anyakönyvvezetőként is. A polgármesteri székért idén indult először, mely pozícióra ketten pályáztak. Az önkormányzati választás alkalmával magabiztosan szerepelt, hiszen elég nagy szavazatkülönbséggel kerülhetett a település élére.

Többek között a kampányidőszakról, a képviselő-testület összetételéről és jövőbeli terveikről beszélgettem Imrehegy új polgármesterével, Lavati Gabriellával.

Lavati Gabriella

Hogyan emlékszik vissza a kampányidőszakra?

-Hirdetés-

Akárcsak a legtöbb polgármester-jelölt, természetesen én is személyesen felkerestem az imrehegyi lakosokat otthonaikban. Mivel hosszú évek óta dolgozom az önkormányzatnál és aktív tagja vagyok a helyi közéletnek, ezért nem kellett sem magamat, sőt különösebben a programomat sem bemutatnom senkinek, így több időm maradt arra, hogy a lakosokkal észrevételeikről, javaslataikról beszélgessek.

Imrehegyre is jellemző, hogy egy elöregedő település?

Igen. A település lakosságszáma 685 fő körül van. Amikor idekerültem az önkormányzathoz, akkor ez a szám valamivel magasabb volt, 900 fő körüli. Azonban most valamelyest megint nőtt településünk lélekszáma a Falusi CSOK-nak köszönhetően, hiszen gyakorlatilag elkelt minden ingatlanunk, melyeket többnyire kisgyermekes fiatalok vásároltak meg.

Az iskola és az óvoda hány fővel működik itt?

Intézményeinkbe megközelítőleg 60 gyermek jár. Ez a szám azért is ilyen alacsony, mert felső tagozatunk egyáltalán nincs, így a nagyobb gyermekek már Kecelre vagy Kiskunhalasra járnak át. Egyébként nagy örömünkre szolgál, hogy köznevelési intézményeinkbe Kecelről is kijárnak ide hozzánk a gyermekek, akik utaztatását tanyagondnoki gépkocsink segítségével oldjuk meg. Ezek a kis létszámú osztályok másként működnek. Nálunk egy-egy gyermekre jóval több idő és figyelem jut, mint egy 30 fős osztályközösségben. Szerencsére vannak olyan családok, akik ezt felismerik, ezért hozzánk íratják be gyermekeiket.

Hogyan élte meg az elmúlt időszakot? Mennyire érezte előnynek, vagy hátránynak azt, hogy aktív közéleti személyként már ismerik Imrehegyen?

Mindenképp előnyként éltem meg, ennek ellenére természetesen nem vehettem teljesen biztosra a sikeremet, de nagyon reménykedtem. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki részt vett a helyi önkormányzati választás megszervezésében és lebonyolításában.

Velem együtt 5-en alkotjuk a képviselő-testületet. Flaiszné Megyes Ágnes az egyedüli, aki új tagként került be, míg Sebestyén István és Szilágyi Ferenc mióta létezik képviselő-testület, azóta tagok, így abszolút nagy tapasztalattal rendelkeznek. Flaiszné Megyes Ágnes egyébként asszisztensként dolgozik háziorvosunk mellett, aki szintén sokakkal áll kapcsolatban. Szilágyi Ferenc vállalkozó és őstermelő volt, jelenleg nyugdíjas. Sebestyén István itt dolgozott az önkormányzatnál vagy 30 évig. Ő még ugyan nem nyugdíjas, de vállalkozóként méhészkedik, gazdálkodik. Molnár Ferenc most kezdte meg második ciklusát, aki korábban élelmezésvezetőként dolgozott az önkormányzatnál, most pedig ő lett a könyvtárosunk, aki fiatalos lendülettel látott neki a munkának. A jövőben is nagyon számítok rájuk, hiszen eddig is a tenni akarás, Imrehegy jövőjéért való elhivatottság jellemezte őket. Ez a falu csak akkor lehet igazán sikeres, ha a korábbi ellentéteken túllépve, összefogva, egy irányba toljuk a szekeret.

A polgármesteri tisztség és a képviselői megbízatás kétségkívül nagy tisztség, de sokkal inkább nagy felelősség! Ám a polgármester és a képviselők önmagukban szinte semmit nem tudnak elérni. Szükségünk van a lakosok támogatására, ötleteire, véleményére, tanácsára. Egy nyitott, odafigyelő, együttműködő faluvezetés a célom.

Az újonnan megalakult imrehegyi képviselő-testület

Milyen terveik vannak az elkövetkezendő 5 évre?

Egy folyamatban lévő pályázat kapcsán tanyagondnoki gépjárművet nyertünk, melynek dokumentumait pont a napokban írtam alá, az árajánlatban szereplő összegbe még sikerült 380 ezer forint értékért egyéb, fontos felszereltségeket belealkudnunk. Van egy elnyert pályázatunk az önkormányzat belső felújítására is, azonban anyagi helyzetünk sajnos elég rossz, ezért most azon dolgozunk, hogy a kintlévőségeket behajtsuk. Reméljük, hogy gazdálkodóink és vállalkozóink jövőre is jó évet zárnak, hiszen több kötelező feladatra sem kapunk elég finanszírozást. Mi pedig csakis az ilyen bevételi forrásokból tudjuk a már elnyert pályázatokat megvalósítani. Tehát az első és legfontosabb feladatunk most az, hogy stabilizáljuk az önkormányzat anyagi helyzetét. Másrészt szeretnénk további pályázati lehetőségeket is kihasználni a Magyar Falu Program keretében. Amennyiben lesz olyan kiírás, szeretnénk, ha a két meglévő még földes utcánk aszfalt burkolatot kaphatna, sőt a temetőhöz vezető utat is szeretnénk szilárd útburkolattal ellátni, amennyiben lehetőségünk lesz rá. Másik nagy folyamatban lévő projektünk a Kecel és Imrehegy között megvalósításra váró kerékpárút. Ennek kivitelezése remélhetőleg akár már a következő évben megvalósulhat.

Mindemellett igyekszünk a közösségi életet pezsgőbbé tenni. Új könyvtárosunk révén kézműves szakkörökkel, könyvtármozival, és az úgynevezett Mindenki Klubjával készülünk, de a Mikulás ünnepségre és az adventi alkalmakra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. A pályázatokon túl szeretnénk minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel az itt élő emberek életszínvonalát egy kicsivel jobbá, kényelmesebbé tehetjük.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS