Pivarcsi Csabának mindig is szoros kötődése volt Csengődhöz, hiszen már pályakezdőként a település polgármesteri hivatalában helyezkedett el, ahol köztisztviselőként, majd IKSZT vezetőként dolgozott egészen 2017-ig, eltérő munkakörökben. Időközben elvégezte az államigazgatási főiskolát, majd elhagyva a hivatali munkát, egy rövidebb ideig a versenyszférában helyezkedett el. Az idei önkormányzati választás alkalmával azonban úgy döntött, hogy ő is indul a polgármesteri székért.

Pivarcsi Csabával, Csengőd Község új polgármesterével a kezdetekről, az újonnan megalakult képviselő-testületről, valamint jövőbeli terveikről beszélgettem.

Pivarcsi Csaba, Csengőd Község új polgármestere

Hogyan jutott eszébe, hogy az idei önkormányzati választáson polgármester-jelöltként induljon?

-Hirdetés-

Az iskolapadból kikerülve első munkahelyem a csengődi polgármesteri hivatal volt, ahol eleinte hivatalnoki munkát végeztem, később pályázatok írásával, majd a befejezések után az elszámolások elkészítésével is foglalkoztam. Így rálátásom lett az efféle feladatok megoldására, kivitelezésére. Aztán 2012-ben, amikor az önkormányzat pályázati forrásból felújította a művelődési házat, IKSZT vezetőként dolgoztam ott a kötelező fenntartási idő végéig. Azóta is szoros kötődésem van a településhez, hiszen sok emberrel ápolok itt jó kapcsolatot. Azt hiszem, életem legmeghatározóbb évei voltak ezek.

Hogyan élte meg az elmúlt időszakot? Mi a véleménye a csengődi önkormányzati választásról?

A település lakosságát, közösségeit megosztotta ez a választás. Hasonlóan, mint az öt évvel ezelőtti. A településen egyébként jól működő közösségek vannak, és emiatt hatványozottan érződött az, hogy a jelöltek megosztják ezeket a kapcsolatokat. Ami ettől függetlenül is nagy feladat a településen, hogy ezek a közösségek újra egységesebbek tudjanak lenni. Erre egyébként már is van egy nagyon jó példa. Azt gondolom, hogy a nemrégiben megrendezett jótékonysági műsoros est, egy igazán példamutató összefogás eredménye, melynek biztosan lesz még folytatása. Úgy látom, hogy a településre és a közhangulatra is nagyon ráfér a konszolidáció, hogy meg tudjuk valósítani azon terveinket, amelyek Csengődöt több szempontból is előre fogják vinni. Ezzel egyidejűleg a tennivalóink is jól körvonalazódnak. Az elkövetkezendő időszakban nagyon sok olyan feladat vár ránk, amit a jövő évben mindenképpen meg kell valósítanunk, ezért összefogásra van szükség. Személyes tapasztalatom az, hogy nagyon kiélezett helyzet jellemezte az elmúlt időszakot, mely az eredményben is megmutatkozott, hiszen nem sokon múlt a választás eredménye.

Kik alkotják az új képviselő-testületet?

A testületben mindössze két olyan képviselő van, aki az előző ciklusokban is képviselőként vett részt. Akadtak olyanok, akik most nem indultak,  és voltak új jelöltek is. Az idei önkormányzati választáson kétszer annyi képviselő pályázott, mint ahány szabad hely volt. A választópolgárok több mint 60 százaléka tette le a voksát Csengődön, akik Suba László korábbi tanyagondnokot, Németh István iskolaigazgatót, Stiedl Zoltán Józsefné egykori önkormányzati dolgozót, Szabó György mezőgazdászt, Velez Béla korábbi önkormányzati tanácsadót és Kalocsai Ferencet, a hegyközség elnökét szavazták meg, aki ezentúl az alpolgármesteri feladatokat is ellátja településünkön.

Azt tapasztalom, hogy a képviselők konstruktívan igyekeznek az éppen aktuális problémákat megoldani, és az előttünk álló feladatok kapcsán is nagyon érdeklődőek és aktívak. A szerveződő programok kapcsán is helytállnak, mindenben segítenek. Örömmel mondhatom, hogy egy kiváló testülettel állunk neki az elkövetkezendő öt év feladatainak. Településünkön jelenleg nincs jegyző, ezt a pozíciót meghirdettük, melyről a napokban döntés is születik. Addig az akasztói polgármester és jegyző asszony segít nekünk, akiknek nem tudunk elég hálásak lenni az átmeneti helyettes jegyzői feladatok ellátásáért. Úgy gondolom, hogy már most sokat tettünk azért, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a környező települések vezetőivel.

Milyen terveik vannak az elkövetkezendő öt évben?

Első és legfontosabb feladatunk, hogy a már bevállalt kötelezettségeinknek eleget tudjunk tenni, és azokat a futó programokat, pályázatokat, beruházásokat, amelyek égető problémává váltak, sikeresen be tudjuk fejezni. Ezek most a legfontosabb feladataink, mert nagyon szűkösek a határidőink. Azon vagyunk, hogy ezt meg tudjuk oldani. Vannak elnyert pályázataink, amelyeket meg fogunk valósítani a következő évben. Az egyik ilyen a települési térfigyelő kamerarendszer kiépítése, a másik a Magyar Falu Programban elnyert pályázatok kapcsán az óvoda udvarának felújítása, fejlesztése. A jelenleg is futó projekteket, jól működő programokat mindenképpen szeretnénk megvalósítani, folytatni. Ha ezeken túllendülünk, akkor elsődleges feladatunk a település képének javítása lesz. Ezzel együtt szeretnénk újragondolni az önkormányzat közfoglalkoztatási programját is ennek az is az oka, hogy változik maga a közmunkaprogram is. Nyomtatott lapunkat, az önkormányzati hírmondót is meg kell újítanunk, emellett tervben van még az is, hogy az Államkincstár által létrehozott honlapunkat is megreformáljuk. Szeretném, ha egy olyan informatív weboldallal rendelkeznénk, amelyet tájékozódás céljából szívesen látogatnak az itt élők.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS