Kecel Város Képviselő-testülete idei utolsó ülését december 10-én tartotta. Az esemény a karácsony közeledtével ünnepi hangulatban kezdődött.

-Hirdetés-

A központi óvoda gyermekei Szabó Anett és Szvetnyikné Perity Éva óvodapedagógusok, valamint Zahoreczné Herczeg Otília vezetésével karácsonyi dalokkal, mondókákkal, versekkel teremtettek ünnepváró hangulatot. A kedves műsor után a képviselőknek, a bizottsági tagoknak, az intézményi vezetőknek és az óvónőknek egy ajándékcsomagot adott át Haszilló Ferenc polgármester.

Változás a házasságkötésért kifizetendő díjban

A testületi ülés alkalmával 6 napirendi pontot tárgyaltak meg a város vezetői, melyeket egyhangúan elfogadtak. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díj mértékéről szóló önkormányzati rendelet módosításra került. A közreműködő anyakönyvvezető részére kifizetendő díjat emelték a szolgáltatásokért fizetendő díjak ÁFA összegével, valamint azon városi rendezvények rendeletbe emelése történt meg, melyek alkalmával a munkaidőn kívüli házasságkötés nem kerülhet engedélyezésre.
A teljes szolgáltatás: gyertyagyújtás vagy homoköntés, gyűrűcsere, zeneszolgáltatás, terem-és kapudíszítés, ünnepi beszéd, szülő köszöntő, pezsgőzés, emléklap – 10.000 Ft+Áfa.
Alap szolgáltatás: gyűrűcsere, zeneszolgáltatás – 3.000 Ft+Áfa.
A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén 20.000 Ft+Áfa-t kell fizetni a következő szolgáltatásokért: kitelepülés, max. 100 fő részére ülőhely, hangosítás.
Névadás alkalmával 10.000 Ft+Áfa-t kell fizetni a következő szolgáltatásokért: teremdíszítés, zeneszolgáltatás, ünnepi beszéd, ajándék.

15 %-os illetménykiegészítés, elfogadták a munkatervet

Megalkották a keceli közös önkormányzati hivatal köztisztviselőinek 2020. évi illetménykiegészítéséről szóló rendeletet is a város vezetői. A képviselő-testület 2015-től minden évben egységesen az alapilletmény 15 %-ával megegyező mértékű illetménykiegészítést állapított meg a Keceli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők részére. A település vezetői határozatot hoztak arról, hogy az önkormányzat a 2020-as évben is biztosítja a 15 %-os illetménykiegészítést. A városatyák elfogadták a 2020. évi munkatervet is, amelyben kisebb változások voltak csak az előzőekhez képest. Annyit kell megjegyezni, hogy a testületi ülések általában szerdai napokon délután lesznek és néhány pontban aktualizálták a tervezetet.

Iskolai melegítő-tálaló konyha és étkező használatba adása

Az önkormányzat által egy TOP felhívásra benyújtott „Csendes Ősz Idősek Otthonának bővítése a nappali ellátás, szociális étkeztetés biztosításának céljából” elnevezésű pályázata támogatást nyert. A projekt megvalósulásával hosszútávon feleslegessé válik a Szabadság tér 11. szám alatt található, rossz állapotú vályogtégla falazatú étkező további megtartása és lehetővé válik annak régen tervezett elbontása. A tervek akadálytalan megvalósításához az általános iskolás gyermekek étkezését meg kellett oldani. A Kék Iskola észak-keleti véghomlokzata elé egy 114,67 m2 hasznos alapterületű étkezőt és tálalókonyhát építettek önerőből. A gyermekétkeztetést szolgáltató Otthon jelezte, hogy amennyiben az önkormányzat felvállalja az iskolai étkező építésének a költségeit, akkor ők vállalják annak berendezésekkel, eszközökkel való felszerelését. A város vezetői úgy döntöttek, hogy a majdan véglegessé váló használatba-vételi engedély birtokában indokolt használatba adni az ingatlant térítésmentesen az Otthonnak, üzemeltetés céljára.

Terület ajándékozása utcaszabályozás érdekében

Kecel Város Helyi Építési Szabályzata alapján a településen több helyen utcaszabályozással kell rendezni az utcák szélességét, alakját, amennyiben az érintett területen bármilyen engedélyezéssel járó változás történik. Nuszpl Zoltán kérelme alapján, a Nuszpl Csabával közös tulajdonú ingatlanok telekhatár rendezése kapcsán az eljárás érinti az erre a területre vonatkozó utcaszabályozási előírásokat. A szabályozással keletkező 183 m2 területet ajándékként ajánlották fel Kecel Város Önkormányzata részére, mely a 4089 helyrajzi számú belterületi utcához került becsatolásra.

Társulási tagok megválasztása

A Társulási megállapodás VI. fejezet 2.1. pontja szerint a Társulás döntéshozó szerve a Társulási Tanács, amely a gyűjtőkörzetenként (Vaskút, Kiskunhalas, Felgyő gyűjtőkörzetéhez tartozó önkormányzatok által) delegált 3-3-3 fő polgármester, alpolgármester vagy más helyi önkormányzati képviselő összességéből áll. A Társulás pénzügyi felügyeletét a 3 tagból álló Felügyelőbizottság látja el, amely a gyűjtőkörzetenként delegált 1-1-1 főből áll. A Társulási Tanács valamely tagjának akadályoztatása esetére gyűjtőkörzetenként 1-1-1 helyettes Társulási Tanács tag kerül megválasztásra. A 2019. október 13-án lezajlott helyi önkormányzati választásokra tekintettel, a képviselő-testületek döntése szükséges a Társulási Tanácsba, Felügyelőbizottságba illetve a helyettes Társulási Tanács tagságba történő új tagok delegálásáról.
A képviselők döntöttek arról, hogy a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanács tagjainak, Felügyelőbizottsági tagjának, valamint a Társulási Tanács helyettes tagjának az alábbi személyeket delegálják:
Társulási Tanács tagjai:
1. Fülöp Róbert, Kiskunhalas Város polgármestere
2. Patkós Zsolt, Kiskunmajsa Város alpolgármestere
3. Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere
Felügyelőbizottság tagjai:
Haszilló Ferenc, Kecel Város polgármestere
Társulási Tanács helyettes tagja:
Baics Tamás, Kiskunhalas Város Önkormányzata

Döntés a Kecel TV-ről és a Keceli Hírek újság jövőjéről

A nyílt testületi ülés napirendi pontjait követően Haszilló Ferenc polgármester a Kecel TV további működését érintő bejelentéssel élt, amely során a következőket mondta el:

-Nem mehetünk el tovább szó nélkül amellett, hogy a Vállalkozók a Városért Kft-vel kötött megállapodás több pontját is sorozatosan megszegték, annak rendelkezéseit nem tartják be, már szinte rendszerszerűen. Az üzemeltető vállalta, hogy egységes, pártatlan médiumként vállal szerepet a város közéletében, lehetőséget adva az önkormányzatnak a nagyobb horderejű, lakosságot érintő döntéseknek való nyilvánosság biztosításával. Azonban ehhez képest a várost érintő eseményekről az önkormányzat tájékoztatására és kérése ellenére nem ad hírt, azt elhallgatja, mint ahogyan történt ez a hármas körforgalomban átadott címerek elhelyezésénél is, vagy városunk szülöttének kitüntetésekor. Sajnos a közszolgáltatás színvonalas biztosítása helyett azt tapasztalhattuk, hogy egy kicsi, ám annál hangosabb csoport érdekeinek szolgálatába állították a helyi médiát. Vállalta a szolgáltató, hogy szolid összeg mellett üzemelteti színvonalasan a médiát és a pályázati lehetőségeket kihasználva, törekszik a gazdaságos üzemeltetésre. Ehhez képest a 2014. november-decemberben megállapított 300.000 forint helyett jelenleg minden hónapban közel 500.000 forint támogatási összeget folyósít erre a célra az önkormányzat és a pályázatokat nemhogy nem vette igénybe a szolgáltató, de abból inkább kizárta magát azzal, hogy az NMHH rendszeresen bírsággal sújtja. A hírközlési hatóság mostanra szinte rendszeresen birsággal “jutalmazza” az üzemeltető azon tevékenységét, hogy a kvóta kötelezettségét nem tartja be, beszámoló közzétételi kötelezettségének rendszeresen nem tesz eleget, így rendszeressé vált az együttműködési megállapodás 3. pontjának sorozatos megsértése, amely magatartás önmagában méltatlan a város média üzemeltetéséhez. Mindezeken túl az üzemeltető nem teljesíti a szerződés 4. pontjában meghatározott személyi feltételeket, az ezzel kapcsolatos változás a Kulturális Bizottsággal pedig semmilyen módon nem került közlésre, miközben a szerződésben erről konkrét egyeztetési kötelezettség került előírásra. A kirívóan méltánytalan üzemeltetést a város felelős polgármestereként nem tűrhetem, mert „vétkesek közt cinkos aki néma”, így a 104/2014. számú képviselő-testületi határozatban foglalt felhatalmazásomnál fogva kénytelen vagyok a 2014. december 16. napján kelt együttműködési megállapodást a kimerítően fel nem sorolt szerződésszegések miatt azonnali hatállyal felmondani.

A közlemény után Bányászi Gábor képviselő sürgősségi indítványt olvasott fel, melyben kérte, hogy 2020-tól új rendszerben, évi 4,5 millió forintért működjön a média. Az elhangzottakat 6 igen és 3 nem szavazattal elfogadta a város vezetése. A témával kapcsolatban kért szót Berger József képviselő, akinek erre nem adott módot Haszilló Ferenc polgármester. A történtek után Berger József elhagyta a termet.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS