A kistelepülések sorában szépen fejlődik Tabdi, ahol a jelenlegi számadatok szerint 1100-an laknak. Az önkormányzat éves szinten 570 millió forintból gazdálkodhatott az idei évben a pályázati összegekkel együtt.

Az önkormányzat működteti az óvodát, a családsegítő-és gyermekjóléti szolgálatot, a házi segítségnyújtást, a tanyagondnoki szolgálatot, a Tabdi-Kaskantyú közös önkormányzati hivatalt, a faluházat, a háziorvosi szolgálatot, a védőnői szolgálatot. A polgármesteri hivatalnál 7-en dolgoznak, aki ellátják a napi feladatokat.

-Hirdetés-

-Milyen nagyobb beruházások voltak idén a településen? – kérdeztem Fábián Sándor polgármestert.

-A Vidékfejlesztési Program keretében 14 millió forintot nyertünk eszközbeszerzésre, amiből traktort és patkatisztítót vásároltunk. Jelentős beruházás volt 40 millió forint értékben az 1 km hosszú ipari elkerülő út, ami a nagy Mihály dűlőt köti össze a Vasút utcával. Az új út kialakításával gyakorlatilag megszűnt a tehergépjármű forgalom a település központjában. A Szociális Alapszolgáltatási Központ is kialakításra került egy 40 millió forintos beruházás által a volt TSZ irodában a Kossuth Lajos utcában.

-Vannak olyan fejlesztések, amelyek a közeljövőben valósulnak meg?

-Elnyert pályázatunk van „közlekedésfejlesztés a településközpontban és gyalogátkelőhely kialakítása” címmel 42 millió forint értékben. A belterületi utak felújítására 20 millió forintot nyertünk pályázat útján, ami a Táncsics és a Vasút utcák végét érinti. Folyamatban van egy fogorvosi és orvosi épület felújítása és építése, ami magában foglalja az orvosi lakás energetikai korszerűsítését. A tervek megvalósítása két pályázatból tevődik össze és 30 millió forintot képez. A jövőben szeretnénk kialakítani egy 8 ha-os iparterületet a Mészáros L. utca végén, amely 125 millió forintból valósulhat meg. Beadtunk bölcsődefejlesztésre is pályázatot 38 millió forint értékben, amiből a régi rendőr szolgálati lakást újítanánk fel és hasznosítanánk ilyen célra. Szeretnénk jövőre a magyar Falu Programra is pályázni az óvoda belső felújítására, orvosi eszközökre és a Rákóczi utca leaszfaltozására. Meg kell említenem, hogy részt veszünk a szociális közmunkaprogramban is, amelyben idén 10 fő volt, jövőre pedig 5 foglalkoztatott lesz. Ezek a személyek az önkormányzati közterületek karbantartását végzik el.

-Az egyesületekkel való kapcsolattartás, hogyan működik a településen?

-Nálunk összesen 5 egyesület, civil szervezet működik, valamint az önkormányzat rajtuk kívül még támogatja az egyházakat. A rendezvények tekintetében júniusban tartjuk meg a Falunapot és szeptemberben a Szüreti Napot, ami a két legnagyobb érdeklődéssel kísért programunk. Az évet a négy adventi estével zárjuk pénteki napokon, amikor gyertyát gyújtunk a közösségi téren. A programok aktív részesei az egyesületek és a civil szervezetek, a nemzeti ünnepeink megemlékezéseit pedig az óvodával és az iskolával közösen tartjuk.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS