A kistelepülések családias, baráti hangulata jellemzi az 1270 lakost számláló Páhit, ahol az októberi önkormányzati választásokat követően új személy került a polgármesteri székbe. A település új polgármestere Petz János lett, akit az önkormányzat működéséről és a közeljövő terveiről kérdeztem.

-Milyen éves költségvetéssel tud működni az önkormányzat?

-Hirdetés-

-A település önkormányzata éves viszonylatban mintegy 180 millió forintos költségvetésből tud működni. Összesen 31 dolgozója van az önkormányzatnak és hozzánk tartozik az orvosi rendelő, az óvoda, az önkormányzati konyha, a művelődési ház és a faluház. A közmunkaprogram keretében 1 főt foglalkoztatunk, aki a takarítási, karbantartási munkálatokban van a segítségünkre. A településen jellemzően az őstermelők és a családi gazdaságok vannak nagyobb számban, de 4 olyan cég is van, amelyek komolyabb számban foglalkoztatnak munkaerőt. Az adóbevétel tekintetében évente 10 millió forint körüli helyi iparűzési adóval és 11 millió forint gépjárműadó bevétellel számolhatunk.

-A beruházások, fejlesztések tekintetében, hogyan áll a település?

-Idén a faluház felújítása és a közösségi tér kialakítása valósult meg 30 millió forintból. Ennek keretében az épület pince részében kialakítottunk egy közösségi helyiséget, új tetőrendszer épült, megtörtént a szigetelés, a nyílászárócsere, a fűtés és világítás korszerűsítése, valamint az udvar rész térkövezése. A közeljövő tervei között szerepel az óvoda teljes energetikai korszerűsítése 50 millió forintból. Jövőre kialakításra került két gyalogátkelőhely és belterületi kerékpárút épül 800 méter hosszan 12 millió forintból. Elkezdődhet majd a mini bölcsőde kialakítása 30 millió forintból, ami egy régi szolgálati lakás átalakításával 7 gyermek elhelyezését tudjuk biztosítani. Vásárolni szeretnénk egy új falugondnoki kisbuszt 16 millió forintért. A terveink között szerepel járdafelújítás is a Petőfi utcában mintegy 600 méter hosszan 5 millió forint értében. Szeretnénk belterületi útfelújítást is elvégezni a Kossuth utca alsó szakaszában a temetőig, ami 750 méter hosszan jelentene aszfaltozást 30 millió forint értében. A beruházásokat, fejlesztéseket pályázati támogatásokból tudjuk megvalósítani. A Páhi Kulturális Egyesület a testvértelepülési kapcsolatok koordinálását is ellátja. A németországi Simmern városával van egy közös alapítványunk, amelyből 12 millió forintot fordíthatunk majd az óvoda energetikai korszerűsítésére. Mindezeken kívül térfigyelő kamerarendszer kiépítését tervezzük Leader pályázati forrásból a település közúti csomópontjainál.

-Mennyire aktívak a közösségi életben a helyi egyesületek?

– A helyi polgárőr egyesület 30 fős taglétszámmal működik, önfenntartó a gazdakör és a vadásztársaság, valamint most alakult egy borbarátok klubja. Szeretnénk létrehozni egy „civil klubot”, ami magába foglalná a nyugdíjasokat és a hagyományőrzőket. A lakosság legnagyobb létszámban a szeptemberi Falunapok programján vesz részt. Az adventi gyertyagyújtások vasárnaponként a polgármesteri hivatal előtti téren kerültek megrendezésre, mely jövőre a faluháznál lesz. Itt szeretnénk kialakítani egy olyan fedett részt kialakítani, ami oldalában nyitott és esős időben védettséget jelentene. A nemzeti ünnepeink közül hagyományosan március 15-ről és október 23-ról emlékezünk meg az iskola és az óvoda bevonásával. A terveink között szerepel, hogy tavasszal tartanánk egy „civil szervezetek napját”. Idén ősszel szerveztük meg első alkalommal a közösségi faültetést, amely során adományokból került 12 platánfa a labdarúgó pálya oldalába Báldi Roland vezetésével. Első alkalommal hirdettük meg „adventi kalendáriumi naptár” címmel programunkat, amely során minden nap más család díszíti fel a háza ablakát. Ebben 24 család vett részt, akik az adott dátum számát helyezték el ablakukon vagy más helyen és vendégül látták a hozzájuk betérőket. A kezdeményezés nagyon népszerűnek bizonyult, amit jövőre is megszervezünk majd.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS