Az akasztói önkormányzat éves viszonylatban 250 millió forint körüli összegből gazdálkodhat a pályázati pénzekkel együtt. A településen a közelmúltban több nagyobb beruházás is megvalósult pályázati források bevonásával.

-Milyen gazdálkodás jellemzi Akasztót? – kérdeztem Suhajda Antal polgármestert.

-Hirdetés-

-A helyi iparűzési adóbevétel 110 millió forintra tehető, ami mellett 40 millió forintos gépjárműadóval is számolhatunk, de utóbbiból csak 14 millió forint marad a település kasszájában. Az intézmények tekintetében az önkormányzat tartja fenn a polgármesteri hivatalt, az Idősek Napközi Otthonát, a Faluházat és az óvodát két tagintézménnyel. Arra törekedünk a település vezetőivel, hogy a pályázati lehetőségeket minél jobban kihasználva tudjunk beruházásokat végrehajtani és biztosítva legyen a nyugodt működéshez szükséges stabil anyagi háttér.

-A beruházások tekintetében milyen fejlesztések valósultak meg?

-Az idei évben több beruházás is megvalósult jelentős pályázati támogatásból. Az egészségház felújítása 105 millió forintba került, ami áprilisban került átadásra. Építettünk 13 millió forintból egy sportparkot és 82 millió forintból lettek felújítva a társasházi lakások, a fogorvosi rendelő, valamint a tűzoltószertár tetőterében is lakások kerültek kialakításra. Megvalósult 1,5 km hosszúságban a belterületi kerékpárút kiépítése, jelzőlámpás csomópontok kialakítása, járdaépítés a Szent István utcában és gyalogátkelőhelyek létesítése 147 millió forintból. A Római Katolikus Egyház elvégezte az általános iskola felújítását és már csak apróbb munkálatok vannak hátra az épületnél. Az intézménynél a két ütem költségének értéke meghaladja a 200 millió forintot. Az Akasztó FC csapata egy sikeres TAO pályázatnak köszönhetően 177 millió forint értékben tudott megépíteni egy nagyméretű műfüves labdarúgó pályát.

-Az elkövetkezendő időszakban lesznek komolyabb fejlesztések?

-Fontos megemlítenem, hogy 1,1 milliárd forint értékben indult el a tervezése az Akasztó-Csengőd-Tadbi közös szennyvíztelep felújítási projektjének. Az elképzelések szerint a Csengődi út mentén új szennyvíztelep épül majd 2021-ig. A közbeszerzési eljárás elindítására vár az új napköziotthonos óvoda és bölcsőde az Szent István utcában, ami 190 millió forintos beruházás. A munkálatokra 123 millió forint megnyert forrás van és még további 78 millió forint értékben adtunk be erre a célra egy másik pályázatot is, amelynek kedvező elbírálását várjuk. Zöld utat kapott a Sárga Üzletház mögötti játszótér megépítése Leader pályázatból 6 millió forint értékben. Az Akasztó-Solt kerékpárút közbeszerzési eljárása lezajlott és az átadás 2020 év végére várható. Ezzel kapcsolatban kell megemlítenem, hogy az Akasztót érintő terület 2,5 km-es szakaszán Szabó József és családjának köszönettel tartozunk, amiért térítésmentesen adták át ezt a részt a beruházás megvalósításához. Megkapta a vízjogi létesítési engedélyt a Bem utcai Horgászpark-és Szabadidő Központ projekt is, amely munkálatai mintegy 40 millió forint értékben a jövő év elején indulnak el.

-A „közmunkaprogramban” milyen módon vesz részt az önkormányzat?

-A település évek óta pályázik a szociális jellegű minta programra, amelyben idén 13 főre kaptunk támogatást. A kapott összegből tudtunk végrehajtani útfelújításokat és járdaépítéseket, az ebben résztvevő személyek pedig elvégezték az árkok, átereszek tisztítását, a közterületek karbantartását és a külterületi hulladékkezelésben segítettek.

-A civil szervezetekkel, egyesületekkel milyen a kapcsolata a település vezetésének?

-Az önkormányzat éves viszonylatban 10 egyesületet vagy civil szervezetet támogat 4-5 millió forint értékben, akik a rendezvényeinken rendszeresen részt vesznek és aktív közéleti szerepet játszanak a település életében. A legnagyobb rendezvényünk szeptember második hétvégéjén a Kisasszonynapi Búcsú, amit nagy érdeklődés mellett tartunk meg. Ezen kívül több egynapos program is van Akasztón, mely jelentős része már a tavaly átadott Pirapara Házban valósul meg. A gasztronómia területén népszerű a Sziki Ponty Főzőverseny, amelyet már hagyományosan minden évben megrendezünk. Nagyon sikeresek a zenés programjaink, mint a nótaestek vagy a Sziki Laboda. A nemzeti ünnepeinkről is rendszeresen megemlékezünk és jövőre különösen kiemelten fogjuk majd kezelni a trianoni megemlékezés 100. évfordulóját.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS