Magyarország Kormánya elkötelezett a magyar vidék fejlesztése és fejlődése mellett, ezt az is bizonyítja, hogy a 2018-ban meghirdetett Magyar Falu program 2020-ban is folytatódik, és további forrásokkal bővül.

Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján kijelentette: Idén is 150 milliárd forintot fordít az állam a programra, melyet a költségvetésben is előzetesen rögzítettek, és további forrást is biztosít a kormány 12,5 milliárd forint összegben.  A kormánybiztos leszögezte: 7,5 milliárd forintot az útkarbantartásra, és további 5 milliárd forintot falusi civil szervezetek támogatására fordítanak.

-Hirdetés-

A kormányzat 2019-ben közel 50 milliárd forintot fordított az utak fejlesztésére, mely mintegy 400 kilométernyi utat jelentett, és 2020-ra is ennyivel kalkulálnak.

Gyopáros Alpár kijelentette: Magyarország Kormánya eltökélt abban, hogy a kistelepülések népességcsökkenését megszüntesse. Ehhez viszont szükséges a falvakban élők életminőségének javítása, ezt is szolgálja a civil szervezetek támogatása. 

Mint ismeretes, a helyi civil szervezetek döntő szerepet játszanak abban, hogy egy település élettel teli legyen. A kormánybiztos példaként említette a helyi önkéntes tűzoltó-egyesületeket, sportegyesületeket, ifjúsági klubokat, nyugdíjasklubokat, polgárőr szervezeteket, lokálpatrióta szervezeteket. A helyi civil szervezetek mind-mind valamilyen speciális tevékenységet végeznek, emellett a helyi közösségek fenntartásáért, életminőségének fejlesztéséért is sokat tesznek.

Több környező települést is nyertesként hirdettek meg a 2019-es pályázati eljárásban. Császártöltés, Fülöpszállás, Soltszentimre és Tázlár pályázata is pozitív elbírálásban részesült, mely során több mint 80 millió forintot fordíthattak a települések felújításokra, fejlesztésekre.

Forrás: MTI

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS