Az NHL ugyan kedvelt sport Magyarországon, de népszerűségben nem vetekedhet másik két major sporttal az NFL-el és az NBA-vel. Ennek egyik oka lehet, hogy míg az amerikai foci és a kosárlabda legjobb csapatának névsorában szerepelnének jelenleg is aktív játékosok, addig az NHL-ről ez nem mondható el.

-Hirdetés-

Kapus: Martin Brodeur (1991-92, 1993-2015)

A kapus poszton zajlott a legnagyobb csata a kezdőbe kerüléshez, amit akár Patrick Roy vagy Dominik Hasek is megérdemelt volna, de végül Brodeur lett minden idők legjobb jégkorongkapusa, és ő az, aki a leginkább a közelmúltban játszott a ligába. Brodeurt 1990-ben draftolta a New Yersey Devils, és egészen a visszavonulásáig sehol máshol nem játszott. Ő védett a legtöbb meccsen (1266), övé a legtöbb győzelem (691), a legtöbb védés (28 928), és a legtöbb gólnélküli meccs (125) is. 2002-ben és 2010-ben olimpiai bajnok lett a kanadai válogatottal, egy sikeres jégkorong fogadás stratégia végrehajtásával. A Stanley-kupát háromszor hódította el csapatával, emellett kilencszer szerepelt az All Star-gálán, és négyszer az év kapusának választották.

Védők: Bobby Orr (1966-77, 1978-79) és Doug Harvey (1947-64, 1966-69)

A Golden Boy becenévre hallgató Bobby Orrt minden idők legjobb védő játékosának tartják, így nem kérdés, hogy helye van a listán. Ő az egyetlen védő a liga történetében, aki megnyerte az Art Ross-trófeát (kétszer), ami az alapszakasz pontkirályának jár. Háromszoros alapszakasz MVP, és sorozatban 8-szor választották a liga legjobb védőjátékosának, erre sem előtte, sem azóta nem volt képes senki. Pályafutása mindössze 12 szezonból állt, ebből tízet a Boston Bruinsba és kettőt a Chicago Blackhawksban játszott.

Doug Harvey vitathatatlanul a liga minden idők egyik legnagyobb védője, és annak ellenére került fel a listára, hogy a legtöbb jégkorong-rajongó egyáltalán nem látta játszani. Karrierje egyik lenyűgöző teljesítménye az volt, hogy 11 egymást követő szezonban választották ki az NHL All-Star csapatába. Ezenkívül hatszor nyert Stanley-kupát a Montreal Canadiens-szel. A jég mellett a pályán kívül is hatalmas hatása volt, kulcsfontosságú szerepet játszott a játékos szakszervezet létrehozásában.

Szélsők: Gordie Howe (1946-71, 1979-80) és Luc Robitaille (1986-2006)

A balszélső pozíció betöltésére Robitaille mellett több jelentkező is akadt, de végül az 1431 meccsen 668 gólt és 726 gólpasszt szerző hokisra esett a választás. Robitaille gólszerzésben az örökranglista 13. helyén áll, gólpasszokban a 48., míg pontszámokat tekintve a 21. hely az övé. Az NHL minden idők legjobb kezdőcsapatába kerülésért a legendás Bobby Hull volt a fő vetélytársa, de míg Hull több egyéni díjat szerzett nála, a „Lucky Luc” becenévre hallgató Robitaille több góllal és több gólpasszal zárta a karrierjét, aminek nagy részét a Los Angeles Kings csapatánál töltött. Viszont egyetlen bajnoki címét a Detroit Red Wings csapatával nyerte a 2001-2002-es szezonban a nyolcszoros All-Star kiválasztott játékos.

A csapat jobbszélsője Gordie Howe nemzedékében elit tehetségnek számított, aki 1677 meccses NHL karrierjét 801 góllal és 1049 gólpasszal zárta. A kanadai játékost gólszerzésben csak a honfitársa a kezdőcsapat utolsó tagja tudja leszorítani a trónról. De a gólpassz listán is az előkelő kilencedik helyen található, ami a pontokat tekintve az örökranglista negyedik helyéhez elég. A statisztikáin túl Howe-ot hosszú pályafutása egyedülállóan értékesé tette, ugyanis 52 éves korában hagyott fel végleg a profi jégkoronggal. Howe egy olyan név, amelyet szinte minden jégkorong-rajongó ismer, és öröksége több generáción keresztül is fennmaradt. Noha sok más fantasztikus jobb szárny van az NHL történetében, Gordie Howe a címet képviseli az NHL mindenkori összetételében. Csak pár számadat a játékossal kapcsolatban: 5-szörös gólkirály, 4-szeres Stanley-kupa győztes, 20-szoros All-Star kiválasztott, 6-szoros MVP.

Center: Wayne Gretzky (1979-99)

A konszenzusos GOAT azaz minden idők legjobb jégkorongozója. Ha a többi poszton fel is merülhet több név, akik között eldőlt, hogy ki kerüljön minden idők legjobb NHL hatosába, Gretzky posztján elképzelhetetlen, hogy más neve álljon itt. Gretzky 1487 karrier meccsén 894 gólt és 1963 gólpasszt szerzett, mellyel mindkét örökranglistát vezeti. Szinte a liga összes góllal és gólpasszal kapcsolatos rekordját ő tartja és a legtöbb alapszakasz MVP címe is neki van kilenccel. Az egyéni rekordok mellett a csapat sikerek se maradtak el, ugyanis négyszeres bajnoknak mondhatja magát, mindegyiket az Edmonton Oilers színeiben nyerte.  

MEGOSZTÁS