Immár 24. alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második szombatján – az első ízben 1994 decemberében megválasztott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján – ünnepeltek meg.

-Hirdetés-

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) ez alkalomból 2020. január 11-én a pécsi Kodály Központban gálaműsort rendezett.

Az ország különböző szegleteiből, így a kiskőrösi járás német önkormányzatai révén is érkezett vendégeket az MNOÖ elnöke köszöntötte.

“25 esztendeje annak, hogy Magyarországon megalakultak a nemzetiségi önkormányzatok. Annak idején nagy reményekkel tekintettünk a politikai és kulturális autonómiánk kibontakozása elébe. A 24 évvel ezelőtt megrendezett első gálaműsorunk legújabb kori történetünk egyik érzelmi csúcspontja volt, amellyel ország-világ számára azt üzentük, tovább szeretnénk létezni. Az önkormányzati rendszer kétségkívül erősítette a jelenlétünket és lendületet adott a tevékenységünknek.”

– hangsúlyozta beszédében Englenderné Hock Ibolya.

Az MNOÖ elnöke köszöntőbeszédében utalt a tavalyi nemzetiségi önkormányzati választások eredményeire, majd összefoglalta az MNOÖ 2020-ra kitűzött céljait:

“Még több segítséget szeretnénk adni a települési német önkormányzatok által fenntartott intézményeknek, folytatjuk a pedagógus-ösztöndíj programunkat, az oktatási területen pedig új tantervek készülnek. Azt tervezzük, hogy még intenzívebben támogatjuk az ifjúsági munkát, az egyesületeink, kultúrcsoportjaink pedig továbbra is számíthatnak a segítségünkre. Lehetséges, hogy nem minden tervünk valósul majd meg, vagy hogy az erőfeszítéseink ellenére néha-néha kudarcot vallunk, ám azt gondolom, az a legfontosabb, hogy összetartsunk, hogy mindenkiben értékeljük a tenni akarást, és mindnyájan ennek szellemében dolgozzunk.”

Az efféle ünnepségek a munkám legkellemesebb részét képezik” – kezdte ünnepi beszédét Ausztria magyarországi nagykövete. Elisabeth Ellison-Kramer a legfrissebb gazdasági mutatók tükrében kiemelte, az osztrák-magyar kétoldalú kapcsolatok kedvezőek, főként a kereskedelem, a turizmus, valamint a kultúra és a politika területén. Beszédét a kisebbségek védelmének fontosságával folytatta: 

“A kisebbségek a maguk kultúrájával az egész társadalom kultúráját gazdagítják, az adott népet nyitottabbá, toleránsabbá, színesebbé teszik.”

 

 

A magyarországi német közösség Európa német kisebbségei számára megbízható és számottevő partner” – hangsúlyozta beszédében az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) elnöke. Vincze Loránt elmondta, hogy az MNOÖ egykori elnöke, Heinek Ottó rendkívül sokat tett azért, hogy a FUEN-en belül létrejöhetett a Német Kisebbségek Munkacsoportja. Utalt arra, hogy hazánkban példaértékű a nemzetiségek helyzete, majd kiemelte, fontos, hogy e népcsoportok megőrizzék, ápolják önazonosság-tudatukat.

A gálaműsor keretében adták át a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, a német nemzetiség legmagasabb kitüntetését. Az idei év díjazottjai között ott állt az akasztói származású egyetemi tanár, dr. Tóth Ágnes is!

Dr. Tóth Ágnes (a képen balra) történész, egyetemi oktató, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa, a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszékének vezetője. Akasztóról származik, magyar–történelem szakon végzett Szegeden, majd a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban dolgozott – egy idő után annak vezetőjeként. Ez idő tájt kezdett el foglalkozni az észak-bácskai falvak XX. századi történetével, majd kezdte el kutatni a németek elűzetését, annak területi különbségeit.

Szakterülete többek között a magyarországi németek legújabb kori története. E témában írt kötetei (Telepítések Magyarországon 1945–1948 között; Pártállam és nemzetiségek; Hazatértek; Dokumentumok a magyarországi németek történetéhez 1944-1953) fordulópontjai a téma feltárásának. Legfontosabb kutatási területei: Magyarország és Kelet-Közép-Európa XX. századi történetén belül különösen a régió nemzetiségei; a magyarországi nemzeti-etnikai kisebbségek a XXI. században; az 1956-os forradalom – elsősorban Bács-Kiskun megyei – eseményei.

Hagyomány, hogy a műsor közreműködői a legszínvonalasabb német nemzetiségi szólisták, illetve kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együttesek közül kerülnek ki. Az idei gála ugyancsak gazdag programot kínált a népes vendégseregnek.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS