2020. január 21-én tartotta meg soron következő ülését az akasztói képviselő-testület. A napirendi javaslat 8 pontból állt, melyet a testület egyhangúlag elfogadott.

A képviselő testület az első pontban a köztisztviselők illetményalap megállapításáról hozott rendeletet, hiszen a bérminimum az előző évhez képest 8%-kal emelkedett. Ehhez képest a köztisztviselői illetményalap 12 éve változatlan, míg a versenyszférában folyamatos a béremelkedés. Előző évben az önkormányzat pályázati úton fedezte a kettő különbözetének a forrását, ami 2019. december 31-gyel lejárt, ennek fedezete a 2020. évi központi költségvetésben kerül biztosításra. Ahhoz, hogy a köztisztviselők bérezése ne csökkenjen, szükséges volt a rendelet elfogadása, megalkotása. A Képviselőtestület a központi költségvetésből biztosított fedezetet kiegészítve úgy döntött, hogy az illetményalapot 50.000 forintban határozza meg 2020. évre vonatkozóan. Suhajda Antal polgármester hozzátette, fontos a köztisztviselők méltó megbecsülése, ha nem szeretnék, hogy a versenyszférában dolgozzanak a kiváló munkát végző munkatársaik, így szükséges az illetményalap emelése.

-Hirdetés-

Következő napirendi pontban a 2019. évi adóbeszámolót fogadták el a képviselők, mely során részletesen taglalta a testület az önkormányzat által kivetett adókat: kommunális adó, helyi iparűzési adó és gépjárműadó került kivetésre 2019-ben. Mint Suhajda Antal, polgármester jelezte: A járás legkisebb iparűzési adójával – ami jelenleg 1,5% – szeretnék a vállalkozásoknak a legkedvezőbb lehetőséget biztosítani, hogy Akasztón működjenek.

Itt fontos megjegyezni, hogy az önkormányzat kéri, amennyiben az ingatlan tulajdonjogában változás keletkezik, azt jelezzék irányába, hiszen több esetben az önkormányzat nem értesül például az adásvételről vagy öröklésről.

A testület döntött a civil szervezeteknek történő pályázati kiírásról, mely során 4 millió forintot különítenek el erre a célra.

Közterület elnevezésének módosítására is sor fog kerülni Akasztón: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal jelezte Akasztó Polgármesteri Hivatala felé, hogy megkereséssel élt irányukba a Magyar Patrióták Közössége, miszerint a Fürst Sándor utcának, jogszabályi megfelelés érdekében szükséges a névmódosítása. A változás 29 lakost érint. A polgármesteri hivatal fogja koordinálni a lakcímkártyák cseréjét illetve az ingatlan-nyilvántartásban lévő módosításokat is. A gépjárművel rendelkező lakosoknak saját maga kell intéznie a forgalmi engedélyben történő új cím bejegyzését, valamint a vállalkozási igazolványokkal, működési engedélyekkel kapcsolatosan mindenkinek saját maga kell intézkednie. Az illetéktörvény értelmében a csere illetékmentes.

A bizottság utcanév alternatívákat fogalmazott meg a lakosság számára, melyet véleményezni fog a lakosság. Többek között lehetőségként felsorolták a Wass Albert utcát, Márai Sándor utcát, vagy Vásártér utcát is.

Végül a testület egyhangúlag döntött a fogászati többletfinanszírozás összegének felhasználásáról: A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kiegészítő díjazásként juttatott az önkormányzatnak 1 millió 375 ezer forintot, melyet fogászati röntgengépre kívánják fordítani. A bizottság javaslatára a testület úgy döntött, hogy a kezelés illetve a gép költségeit a képviselő-testület magára vállalja, a helyi lakosok számára nem lesz díja a kezelésnek.

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS