Január utolsó napján látogatott el hozzánk Paskó Csaba, a Gasztro atya Kelebiából, Szerbiából iskolánk meghívására. Az atya nemcsak pap, szakács, hanem zenetanár is, hiszen zongorázott, orgonált és teljesen beleszerelmesedett a zenébe.
1999-ben került ki a grazi Zeneakadémiára, ahol karnagyként végzett, majd a pécsi teológiára már magánszakos diákként járt.
Az est vendégeit és az atyát Petriné Bugán Barbara, iskolánk igazgatónője köszöntötte.
Táz egy kenyérről szóló mesét adott elő, melyben annak fontosságát konstatálta, hogy milyen fontos szerepet tölt be életünkben a kenyér, amiért minden egyes nap hálát adunk, valamint arról, hogy ne dobáljuk ki és pazaroljuk ételeinket, mert más országokban (India, Afrika) rengeteg az éhező ember.
– A szakácskönyv-bemutatóimon azt szoktam mondani, hogy amikor 5-6 éves koromban megkérdezték tőlem, mi leszek, ha nagy leszek, rávágtam: pap vagy szakács.
Rendszeresen főztem baráti körben, amolyan hobbiszakács voltam. Közben borozgattunk, és persze folyamatosan gyűjtöttem a recepteket. Így született meg a Paskó atya a konyhában című kötet 2009-ben, Borisz fordításában szerbül. Átütő siker lett Szerbiában, mert a szerb pravoszláv papok nagyon zárt, konzervatív életet élnek: minden mozdulatuk a püspökük engedélyétől függ. Ha nem megfelelő öltözékben jelennek meg a nyilvánosság előtt, máris büntetést kapnak – tette hozzá a gasztro atya. A közös cél összekovácsol, de – a Magyar Konyha olvasói számára költői a kérdés – hogyan lehet az embereket a legjobban megfogni? Hát a hasukon keresztül.
A közösségépítés fontos szereplője lett a gasztronómia. Gyerekeknek szakácskönyv? Igen, gasztronómia mint családépítés ez fontos szerepet tölt be. A főzés ugyanis az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekeket elvonjuk az okostelefonoktól. A tésztagyúrástól az első tejbegrízen át az első omlettig meg kell bízni a gyerekeket feladatokkal, így megismerkednek az alapanyagokkal. A kötetet Szalai Attila grafikus ragyogó karikatúrái mellett népmesékkel egészítjük ki – folytatta tovább.
Két szakácskönyve is megjelent, főzőműsora is van, sőt gyakori, hogy messzi földről indulnak el csoportosan, hogy megkóstolhassák Paskó atya ételeit, aki azt is elárulta, hogy jelenleg a szakács-világbajnokságra készül.
Ezúton is sok sikert kívánunk Paskó Csabának!
-Dusy-
Fotógaléria: