Paskó Csaba: Gasztropap, nem szentfazék!

Január utolsó napján látogatott el hozzánk Paskó Csaba, a Gasztro atya Kelebiából, Szerbiából iskolánk meghívására. Az atya nemcsak pap, szakács, hanem zenetanár is, hiszen zongorázott, orgonált és teljesen beleszerelmesedett a zenébe.
1999-ben került ki a grazi Zeneakadémiára, ahol karnagyként végzett, majd a pécsi teológiára már magánszakos diákként járt.

-Hirdetés-

Az est vendégeit és az atyát Petriné Bugán Barbara, iskolánk igazgatónője köszöntötte.
Táz egy kenyérről szóló mesét adott elő, melyben annak fontosságát konstatálta, hogy milyen fontos szerepet tölt be életünkben a kenyér, amiért minden egyes nap hálát adunk, valamint arról, hogy ne dobáljuk ki és pazaroljuk ételeinket, mert más országokban (India, Afrika) rengeteg az éhező ember.

Paskó Csaba szakácskönyv bemutatója

– A szakácskönyv-bemutatóimon azt szoktam mondani, hogy amikor 5-6 éves koromban megkérdezték tőlem, mi leszek, ha nagy leszek, rávágtam: pap vagy szakács.
Rendszeresen főztem baráti körben, amolyan hobbiszakács voltam. Közben borozgattunk, és persze folyamatosan gyűjtöttem a recepteket. Így született meg a Paskó atya a konyhában című kötet 2009-ben, Borisz fordításában szerbül. Átütő siker lett Szerbiában, mert a szerb pravoszláv papok nagyon zárt, konzervatív életet élnek: minden mozdulatuk a püspökük engedélyétől függ. Ha nem megfelelő öltözékben jelennek meg a nyilvánosság előtt, máris büntetést kapnak – tette hozzá a gasztro atya. A közös cél összekovácsol, de – a Magyar Konyha olvasói számára költői a kérdés – hogyan lehet az embereket a legjobban megfogni? Hát a hasukon keresztül.

Körözöttes kenyér készítése

A közösségépítés fontos szereplője lett a gasztronómia. Gyerekeknek szakácskönyv? Igen, gasztronómia mint családépítés ez fontos szerepet tölt be. A főzés ugyanis az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekeket elvonjuk az okostelefonoktól. A tésztagyúrástól az első tejbegrízen át az első omlettig meg kell bízni a gyerekeket feladatokkal, így megismerkednek az alapanyagokkal. A kötetet Szalai Attila grafikus ragyogó karikatúrái mellett népmesékkel egészítjük ki – folytatta tovább.

Két szakácskönyve is megjelent, főzőműsora is van, sőt gyakori, hogy messzi földről indulnak el csoportosan, hogy megkóstolhassák Paskó atya ételeit, aki azt is elárulta, hogy jelenleg a szakács-világbajnokságra készül.

Ezúton is sok sikert kívánunk Paskó Csabának!

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS