Az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány az idei évben is meghirdette az általános iskolák 5-8. osztályok részére a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, melynek célja az ifjúság anyanyelvi nevelése és a beszédkultúra javítása.

-Hirdetés-

A Kiskőrös területi verseny lebonyolítását, február 6-án immár negyedik alkalommal a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola vállalta magára. Horváth A. Gézáné az esemény házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, akik hat településről érkeztek városunkba.

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehetett, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat.

Napjainkban a nyelvhasználat egyre inkább romlik és nagy öröm látni, hogy vannak még olyan gyermekek, akik részt vesznek olyan versenyen, ami a nyelvműveléssel összekapcsolható.

Kapás Zoltánné, Kispálné Dr. Lucza Ilona és Szomorné Szepcsik Éva vállalta azt a nemes feladatot, hogy a közel húsz indulót meghallgassa. A versenyzők értékelésekor a zsűri az alábbi szempontok figyelembevételével értékelte a versenyzők teljesítményét: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

Eredmények:
5-6. évfolyam
I. László Boglárka               Kiskőrösi Bem József Általános iskola
II.Újvári Lili                        Kunszt József Katolikus Általános Iskola Akasztó
III.Papp Norbert                Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú                                                    Művészeti Iskola

7-8. évfolyam
I.Weiszhaupt Lili                KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola Kiskőrös
II.Balogh Babett Anna       Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú                                                    Művészeti Iskola
III.Szőgyi Imola                 KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola Kiskőrös

Kisújszálláson a Móricz Zsigmond Gimnázium ad otthont a regionális versenynek, ahol Weiszhaupt Lili képviseli a Kiskőrös város környéki településeket.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS