Mese nem csak Gyermekeknek címmel Gérné Mezősi Aranka szobrászművész kiállításának megnyitójára került sor Kecelen a Városi Múzeumban 2020. február 7-én 17 órakor.

A NTP-MŰV-19-0178 azonosítószámú „Minden, ami fa” – képzőművészettel a tehetségekért című nyertes, iskolai tehetséggondozó pályázathoz kapcsolódó múzeumi foglalkozás keretében a kiállítás megnyitójának délutánján, a művésznő múzeumpedagógiai előadást tartott iskolás gyerekeknek.

-Hirdetés-

Palástiné Haszilló Enikő tanárnő szervezésében, Gérné Mezősi Aranka irányításával egy kreatív délutánt tölthettek a múzeumban a gyerekek. Ügyes kezek kavicsból, drótból, gyöngyökből fát alkothattak. Az esti megnyitó látogatói is megtekinthették a gyerekek munkáit.

A megnyitón Benyák Ferenc múzeumigazgató köszöntőjében szólt arról, hogyan valósulhatott meg ez a kiállítás, amely már többszöri közönségkérésre született meg a szobrászművész előző kiállításainak sikere kapcsán. Palástiné Haszilló Enikő volt a rendezvény ötletadója és segítője.

A kiállítást Major Judit, Albertirsa Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. Példaértékűnek tartja a keceliek művészet iránti fogékonyságát. Ötleteket merített, tapasztalatokat szerzett a múzeum tevékenységéből, hogy hogyan lehet megőrizni múltunk emlékeit. Köszöni Palástiné Haszilló Enikőnek, Kecel városának a segítőkészséget, a fogadtatást, hogy immár harmadik alkalommal lehet itt alkotásaival az albertirsai művész.
Bemutatta Gérné Mezősi Aranka szobrászművészt és munkásságát, aki számára példaértékű a kitartásával, önképzésével, fejlődés iránti igényével.

Aranka szakközépiskolában faszobrász szakon végzett, majd keramikus szakon tanult tovább a Kézműipari Szakközépiskolában.  A szegedi Juhász Gyula Főiskola művészettörténet-rajz szakán, ezt követően a Pécsi Művészeti Egyetemen végzett, majd művészetterápia- művészet nevelés szakon szerzett diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A szobrászművész a legújabb alkotásait „szobor-grafikáknak” nevezi. A most kiállított szobrok anyaga drótvászon, zsugorított alumínium, bronzlemez. Munkáit olyan anyaggal vonja be, amelytől patinát kapnak szobrai. Kedvenc anyaga a fa, de szívesen dolgozik más anyaggal is, szövettel, dróttal. Bronzból is készít kisplasztikákat, érmeket. Szeret kísérletezni különböző anyagokkal. Felhasználja a természetben talált anyagokat és gyakran beleépíti a munkáiba. Számára értékes alapanyag minden, amit más már hulladéknak tart. Előszeretettel készít használható funkcionális szobrokat. Munkái megtalálhatók szerte a világban. Szabadtéri szobra van Szlovákiában, Indiában is. Alkotásait nagy kitartással, alázattal készíti.

Várhelyi György szobrászművész Albertirsán él és alkot. Lakóhelyét, Albertirsát mutatta be pár mondatban. Gérné Mezősi Arankával közös igyekezetükről beszélt, mellyel próbálják lakóhelyüket szebbé tenni. Büszke rá, hogy alkotásra ösztönözhette, biztatásával a művésznő eljutott több alkotótáborba, és nemcsak itthon, hanem külföldön is sikereket értek el munkái.

A megnyitó végén Gérné Mezősi Aranka és Várhelyi György a művésznő sikereiről beszélgettek, amelynek bizonyítéka, hogy az interneten szerzett minták alapján már lopják az ötleteit, másolják a munkáit. Aranka nem haragszik érte, sőt maga is tart bemutatókat, foglalkozásokat, ahol egyszerű anyagokból kevés szerszámmal készülhetnek alkotások. Facebook oldalán rengeteg tisztelője van a világ minden részéről.

A jó hangulatú megnyitó után kötetlen beszélgetés, a tárlat megtekintése következett, a múzeum munkatársai egy kis uzsonnával kínálták a vendégeket.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS