Magyarországon is elindult a pánikszerű szájmaszk vásárlás. Egy patikus véleménye szerint influenzás időszakban egyébként is több maszk fogy, de most az Ázsiába utazók miatt alakult ki a hiány. Rengeteg maszkos embert látni már most is vidéken is, de főként a fővárosban.

De vajon mennyit ér egy szájmaszk?

-Hirdetés-

Dr. Philip M. Tierno mikrobiológus és patológus szerint, amikor az emberek egészségügyi maszkot viselnek a metrón az olyan, mintha nem is lenne rajtuk maszk. A réseken ugyanúgy beszivároghat a levegő. A kendő, vagy szövetmaszk szintén kevés védelmet nyújt. Ráadásul sokan úgy viselik a maszkokat, hogy az orrukat be sem fedik vele. 

Így Dr. Tierno szerint a legtöbben szükségtelenül viselik a maszkot a fertőzés elkerülése okán. Olyan helyeken, ahol nagy a fertőzésveszély, az N95 légzőkészüléket javasolják, amely képes kiszűrni a kisebb levegőrészecskék 95 százalékát. Viszont ilyen maszkon keresztül nagyon nehéz lélegezni, hívta fel a figyelmet a szakember. 

Egy tanulmány szerint azoknak van legtöbb esélye elkapni valakitől egy vírust, aki közvetlenül a fertőzött beteg mellett ül/áll, vele egy sorban, vagy közvetlenül előtte, illetve mögötte. 

A kézmosás a legjobb védekezés

Sokan ráncolják a homlokukat, hogyha azt hallják akár az influenza kapcsán, hogy a legjobb védekezés a kézmosás. Túl egyszerűnek tűnhet, hogy a szappanos kézmosás jelentse a legjobb megoldást, mégis rengeteg szakember tart ki amellett, hogy így hatékonyan megvédhetjük magunkat a vírusoktól. 

Elég csak végiggondolni, mi mindenhez nyúlunk hozzá a mindennapokban onnantól hogy reggel kilépünk a lakásból, addig míg haza nem érünk ismét. Közlekedünk, megfogunk korlátokat, kilincseket, fogantyúkat, a munkahelyen tányért, bögrét, kanalat, billentyűzetet, telefont, gombokat nyomogatunk a liftben, jegyautomatánál, ATM-nél, kaputelefonnál, megfogjuk a visszajárót a boltban, a bevásárlókosár fülét, stb. stb. 

Utazáskor még több ilyen nyilvános helyen fordulunk meg, fogunk meg kilincseket, stb. mint máskor. Arra is érdemes figyelni, hogy ha meg is kell fognunk bizonyos dolgokat, ne nyúlkáljunk kezünkkel az arcunkhoz, véletlen se rágjuk a körmünket. 

A gyakori kézmosás – amire útközben még kevesebb a lehetőség, így érdemes mindig kihasználni, ha adódik – hatékonyan, 16 százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy tárgyakon keresztül kerüljön a vírus a szervezetünkbe. Ha pedig nincs lehetőség szappannal és vízzel kezet mosni, a 60 százaléknál több alkohol tartalmazó kézfertőtlenítők is működhetnek. A szakértők tanácsa szerint, mielőtt megfognánk bármit a kézfertőtlenítő használata után, hagyjuk, hogy megszáradjon a kezünk, különben továbbterjedhetnek a kórokozók.

Folytatjuk Dr. Schütz Nikolett kiskőrösi háziorvos tanácsaival…

MEGOSZTÁS