Míg Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és egyre fontosabb a társadalomnak a fenntartható fejlődés, addig Bulgáriában és Romániában csak a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. Ennek tetejében jobbára mégis ebbe a két keleti országba érkezik a gazdag, nyugati országok szemetének zöme – írja a hvg.hu

-Hirdetés-

Miközben Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, addig az EU másik felén, Bulgáriában, Romániában csupán a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. A környezeti károsodás tehát óriási az említett két országban, mégis Románia és Bulgária is folytatja a gazdag nyugati államok szemetének fogadását, mert ez jó üzlet.

Legalábbis egyeseknek biztosan. Az olasz rendőrség például arról figyelmeztette a két keleti tagállamot, hogy a maffia nyakig benne van a szemétbizniszben. Sőt a szálak nem egy esetben egészen egyes miniszterekig értek. Hiába, a  gazdag nyugati uniós államok szemetüket továbbra is keletre szállítják – írja a lap.

Máshova persze nehézkes is lenne, 2 éve ugyanis Peking úgy döntött nem fogadja tovább a világ szemetét, ami felértékelte Bulgáriát és Romániát. Előbbi 10 év alatt húszszorosára növelte szemétimportját. 

Dehát miután a szeméthegyek egyre magasabban tornyosulnak, és a szemét legnagyobb részét nem újrahasznosítják, hanem elégetik, a környezet károsodása tovább folytatódik

 – állapította Ivajlo Dicsev, bolgár professzor a Deutsche Welleben.

Forrás: portfolio.hu

MEGOSZTÁS