Egyik kedves betegem mondta, hogy rokonától tudja, hogy Svájcban az előkelő hotelek üresek, mert a svájciak félnek a koronavirustól.

-Hirdetés-

Sokáig megmaradtak a szavai a tegnapi 120 beteges rendelés után… vajon a svájciak pánikolnak? Vajon ők pánikolnak vagy mi? Mi, akik kiürítjük a bevásárlóközpontok polcait, de közben elmegyünk 300-400 fős bálakba, rendezvényekre, kiállitásokra…

A svájciak lemondták a genfi nagy autókiállítást, pedig az egy hatalmas bevételt jelentett volna, jöttek volna a világ minden tájáról, hatalmas pénzeket hagytak volna Genfben. NEM, NEM, ŐK FEGYELMEZETTEK!

Tanuljunk mi is tőlük önfegyelmet, fegyelmezettséget. NEM kell tömegbe menni, különösen nem akkor, amikor már pár napja betegek vagyunk. Boltba se menjünk, bálba se menjünk, gyerek farsangot, március 15-i rendezvényt se tartsunk, úszodába, meleg fürdőbe se menjünk, majd lesz még rá alkalom!
Bevásárlást ejtse meg kedves ismerősünk, rokonunk és tegye le az ajtónkba ha betegek vagyunk! Ne menjen a gyerek óvodába, bölcsibe, iskolába ha csak kicsit köhög, náthás, vagy ha otthon az egész család beteg.
MOSSUNK TÖBBSZÖR KEZET, vegyünk kézfertőtlenitőt, naponta többször használjuk. Utazó középiskolásainknak legyen a zsebében kézfertőtlenitő és használja buszra felszállva, buszról leszálva, iskolába belépve.
Törölje le az iskolapadokat, amikor bemegy, és amikor kijön. NEM PÁNIKBÓL, FEGYELMEZETTSÉGBŐL.

Sokan várják tőlem a tájékoztatást a bócsai gyerekszületésnapról, ahol közel 90 fő vett részt, fiatalok 14-20 éves korig. Ezeknek a fiataloknak 90 %-a megbetegedett, de otthon a szüleik, testvéreik is. Ez azt jelenti, hogy ez a vírus nagyon-nagyon fertőző. Lázzal, köhögéssel, orrfolyással, kötőhártya-gyulladással, hányással, hasmenéssel jár. Ezek a tünetek alapján ez influenza A vírusnak tűnik.

Itt is fegyelemre kérem az érintetteket, csak teljesen felgyógyulva menjenek vissza az iskolába, szülők a munkahelyre. Itt is arról volt szó, hogy a fiatalok között volt egy, aki hordozta a vírust. Ha beteg lett volna, nem ment volna oda, ahol másik 70 fiatalt megfertőzött, az másik 100 felnőttet, gyereket.

NE FÉLJÜNK ennek ellenére, hanem tegyünk meg mindent a további fertőzés megelőzésére. Közben figyelembe aljánlom a SARS1 2002-es járvány filmes változatát, amely film és nem dokumentumfilm, tehát a film túloz, de nagyon jó rendezés folytán adja a járvány hangulatát, kicsit a teendőit, járvány megfékezésére tett intézkedéseket. Ezt megosztom az olvasókkal.

Dr Kokrehel Hajnalka

MEGOSZTÁS
Írta: vira