Nőnap alkalmából szeretettel meghívtak minden érdeklődőt egy távoli országot, Nigériát bemutató estre március 6-án a Városi Könyvtár és Művelődési Házba. Pintér Csilla és édesanyja Pintérné Farkas Csilla szervezésében egy messzi országból házassága révén Magyarországra került afrikai, nigériai énekesnővel Zinnyvel Pintér Csilla beszélgetett. Családi ismeretség révén vált lehetővé az est megrendezése. Zinny, Tóth Pintér Csaba üzleti partnerének felesége.

-Hirdetés-

Pintér Csilla kérdéseire adott válaszokat a férj, Tóth Balázs tolmácsolta. A beszélgetés nyomán dióhéjban megismerhetett a hallgatóság egy távoli országot, amelyről nagyon keveset tud egy átlag magyar ember.

Az esemény kezdetén, a köszöntőt követően Zinny átéléssel énekelte a nigériai himnuszt, melyet az igen népes közönség, az egybegyűltek állva hallgattak. Zinny képekkel illusztrálva mesélt szülőhazájáról, népeiről, saját népcsoportjáról, az igbo-ról,  családról, példaképekről, hírességekről, kultúrájukról, szokásaikról, sajátos öltözködésükről, ételeikről. Rövid bejátszással szemléltette táncukat, zenéjüket. A saját esküvői videón a számunkra ismeretlen kultúra esküvői, lakodalmi szokásait láthatta a közönség.  A kérdésre, hogy mi a különbség hazája és a magyar nők élete között, azt válaszolta, hogy mindkét országban a legfontosabb a családösszetartó, gondoskodó szerep, de mellette lehetőség van saját karrier építésére is. Mesélt igyekezetéről, a magyar nyelv tanulásának nehézségéről.

Mozgalmat alapított országában, Nigériában, amelynek feladata, meggyőzni a fiatalokat, hogy merjenek másként gondolkodni megnyilatkozni, kifejezni magukat. Személyes példát mutat zenei tevékenységével. Az énekesnő-dalszövegíró-zenei producer, az R’n’B műfajt képviseli. (Rhythm and Blues, R&B, R’n’B egy könnyűzenei megnevezés). Afrikai ritmusokat egybeköti saját zeneszámaival. Ebből az est során a többi mellett kis ízelítőt is kaphattak a vendégek, két dalát is előadta a tehetséges énekesnő, melyek megtalálhatók zenei portálokon. Az eseményt követően egy igbo népdalt is megismerhettek a jelenlévők.

A beszélgetés végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel, amelyekre választ is kaptak, de kötetlen beszélgetésre is lehetőség volt. Közben közös fotók készülhettek, a távoli ország ízeit kóstolhatták,  “Puff puff” nigériai fánkocska és “zobo” hibiszkusztea gyömbérrel és ananásszal ízesítve lett felszolgálva. Kipróbálhatta a nem mindennapi kendőkötés technikáját az érdeklődő közönség. A gyerekek izgalommal várták ki sorukat és nagyon élvezték a színes, elkészült kendőcsodákat és a közös fotózkodást. A felnőttek is el voltak bűvölve.

Egy kedves hozzászólás az est eseményénél a közösségi portálon: „Nagy élmény volt hallgatni Zinnyt és Férjét. Csilla kérdései alapján érdekes információkat kaptunk Nigériáról. Örülök, hogy részese lehettem. Befejezésként a finom fánk és tea igazán jól esett.”

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS