Írta: vira

A hazánkban másodikként, 1975. január 1-jén alapított Kiskunsági Nemzeti Park az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékét őrzi a Duna-Tisza közén. A régészeti leletek alapján már a késő rézkortól (i.e. 3-4. évezred) állattartással foglalkozó népek éltek itt, és később a honfoglaló magyarok és a kunok is ezt az életformát folytatták.

-Hirdetés-

A különleges, síkvidéki táj – látszólagos egyhangúsága ellenére – sokféle, változatos élőhelyet foglal magába. Egyszerre őrzi a természet állandó változásának nyomait, a víz és a szél felszínformáló erejét, és az évszázadok óta itt élő emberek kézjegyét.

Más nemzeti parkokkal ellentétben a Kiskunsági Nemzeti Park nem egybefüggő terület, hanem mozaikos felépítésű, kilenc egységből álló hálózat, amely magában hordoz minden jellegzetes kiskunsági értéket.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósághoz számos egyéb védett terület – három tájvédelmi körzet, 19 természetvédelmi terület, valamint egy bioszféra-rezervátum is tartozik.

Az Igazgatóság működési területe lefedi Bács-Kiskun megyét, Csongrád megye egy részét, illetve Pest megye déli részét is érinti.

Forrás: https://www.knp.hu/hu/

Ajánljuk figyelmébe a Kiskunsági Nemzeti Park Bács-Kiskun megyei programjait. Márciusban újra életre kel a természet, rügyeznek a fák, utat törnek maguknak a tavaszi virágok, a sok eső mellett, gyönyörű napsugarak hívogatnak erdőre-mezőre. TERMÉSZETRE FEL! 

A részletekért látogasson el a nemzeti park honlapjára! https://www.knp.hu/hu/programok

Forrás: https://www.knp.hu/hu/
Kiemelt kép: https://vira.hu/2018/04/tuzokles-a-soltszentimrei-szikes-pusztan/ 

MEGOSZTÁS