Március 13-án a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva emlékeztek meg Kecelen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulójáról.

Ünnepi beszédében Haszilló Ferenc polgármester megemlékezett az 1848-49-es év történéseiről, a forradalom és szabadságharc hőseiről: „A tudattal, hogy ilyen örökségünk, ilyen hőseink vannak, nem maradhatunk mi sem tétlenek… A ma és mindenkor élő magyarság feladata gondozni ezt az ünnepet, ápolni ezt a szellemiséget. Minden egyes nap, mindannyiunk előtt ott a lehetőség a tenni akarásra, az elkötelezett és céltudatos munkára, az együtt gondolkodásra. A mai rohanó világban talán nehezebb, de nem lehetetlen az összefogás, a közös jövő építése. Nézzünk újra egymás szemébe, szorítsunk kezet, és egyéni céljainkon túl dolgozzunk nemzetünk, városunk érdekeiért. Ha ezt tesszük, akkor van jövőnk.”

-Hirdetés-

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda 7. évfolyamos tanulói köszöntötték az ünnepet, az alkalomra készült műsorukkal.

„Március 15-e ünnep. Kinek mit jelent?  Mindenkinek mást és mást… A nemzetnek? Emlékezést, dalokat, érzelmeket, érzéseket, történelmet… Múltat és jelent.”

Versekkel, dalokkal emlékeztek az iskolások. Műsorukat Juhász Gyula Március idusára című versével kezdték, majd Petőfi Sándor verseit idézték: Magyar vagyok, Talpra magyar, Föltámadott a tenger, Csatában, A bilincs. A költő naplójából, a forradalom napjának történéseit elevenítették fel.

Az alkalomhoz illő dalok hangzottak el: Az én kedves szép hazám, Varga Miklós: Ez az ország a te hazád, Szörényi – Bródy: Itt az idő, Koncz Zsuzsa: Ingoványos vadvilág, Kiss Kata: Áldott e föld, Kormorán: Nincs más hely,  Pál utcai fiúk – A Grund.

Felkészítőik: Berger Renáta, Dubainé Palásti Dóra, Illésné Márin Éva, Ridegné Szilágyi Bettina pedagógusok voltak.

A Sportcsarnok lelátói ez alkalommal üresek maradtak. Az Önkormányzat részéről Haszilló Ferenc polgármester és Bányászi Gábor képviselő, az iskola részéről Berger József igazgató, Tápai Péter lelki vezető, Ridegné Szilágyi Bettina és Knipl Andrea igazgató helyettesek voltak jelen, ők az ünnepi műsort adó gyerekekkel együtt méltón megemlékeztek a jeles ünnepről a város lakói helyett is, akik nem lehettek jelen az ünnepségen. A nyilvánosságot a média képviselte, lehetőséget biztosítva, hogy, aki részese akar lenni a megemlékezésnek, még, ha utólag is, de felvételek és fotók nyomán megteheti.

A bensőséges ünnepség befejezéseként koszorút helyeztek el a Szabadság-szobornál, ahol délelőtt már az iskolás és óvodás gyerekek letűzdelték kis zászlaikat.

Kecel Város Önkormányzatának koszorúját Haszilló Ferenc polgármester és Bányászi Gábor önkormányzati képviselő helyezte el.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda nevében Berger József igazgató, Ridegné Szilágyi Bettina és Knipl Andrea igazgató helyettesek koszorúztak.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS