Nemzetünk jeles ünnepe alkalmából kiállítás nyílt Kecelen a Városi Múzeumban március 13-án. A szabadság apostola címmel megrendezett tárlaton Petőfi Sándor élete, költészete és kultusza Kiss Csaba és Turnai Ágnes gyűjteményéből válogatott képeslapokon elevenedik meg.

Március 15. tiszteletére a Városi Múzeumban Kiss Csaba és Turnai Ágnes nagy költőnk Petőfi Sándor életútját, annak legkiemelkedőbb történéseit, azok helyszíneit mutatja be különleges, ritkaságszámba menő képeslapokon.  A gyűjtemény kiállított darabjai a költő születésétől, haláláig illusztrálják, kísérik végig az eseményeket, munkásságát, műveinek továbbélését, a forradalomban és a szabadságharcban betöltött szerepét. A kiállítás értékes lenne már akkor is, ha csak önmagukban a képeslapok „beszélnének”. Fantasztikus munkával minden képeslap „életre kel” egy-egy részlettel a költő verseiből, másoktól vett idézetekkel, leírásokkal.

-Hirdetés-

Petőfi életművét sokan, sokféleképpen feldolgozták már. A jelenlegi tárlat anyaga egy könyvbe kívánkozó irodalmi anyag lehet. Élményt nyújthat egy múzeumi irodalom órán a gyerekek számára.

Ünnepi köszöntőt Forrai Ákos Kecel Város alpolgármestere mondott. Beszédében felidézte Kiss Csaba és Turnai Ágnes Flora virágfesztiválon rendezett nagysikerű képeslap kiállítását. Öröm, hogy „akik eljöttek a mostani kiállításra, fontosnak tartják az ünnepet, a hagyományainkat és tisztelik a helyi közösséget. Együtt vagyunk, ez minden szónál többet mond. Együtt örülünk és hálásak lehetünk, hálásak vagyunk valamennyi olyan eseményért, ami az összetartozást jelenti és a helyi közösség épülését erősíti.”

A kiállítást Turán István kiskőrösi történész nyitotta meg, Petőfi máig ható példájáról beszélt. A romantikus szabadságharcos, népének felemelkedéséért, szabadságáért küzdő hős szerepéről, a forradalomról és szabadságharcról, a magyar történelem pozitív eseményéről, amely akkor elbukott ugyan, de jelentősen megváltoztatta a Magyarország és a Habsburg-ház viszonyát, amely kihatással volt magyarok életére. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta a kiállítást.

Benyák Ferenc, a múzeum igazgatója köszönetet mondott a kiállítás megrendezésért Kiss Csabának és Turnai Ágnesnek, valamint segítőiknek.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS