Írta: vira

A miniszterelnök a Facebookon megjelent videójában beszélt arról, hogy a kormány a mai ülésén a koronavírus okozta gazdasági kérdésekkel foglalkozott.

-Hirdetés-

Majd sorolta:

  1. Az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások, mindenki esetében, a mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük. (Vagyis a kormány megfogadta az MNB javaslatait.)
  2. Másodszor: a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek. (Szó szerint ezt mondta a miniszterelnök, itt feltételezhetően lejáratra utalt – a szerk.)
  3. A holnaptól felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximáljuk.
  4. Negyedszer: a gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd, velük folyamatosan egyeztettek, az első javaslatok meg is érkeztek. Ilyen súlyos gondokkal küzd a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is. Ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét elengedjük, június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni (cikkünk első verziójában “felszámolni”-t írtunk, a hibáért elnézést kérünk). A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedjük június 30-ig.
  5. Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. 

Ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet ma közzéteszi a kormány, a részletszabályokat holnap ismerheti meg mindenki.

MEGOSZTÁS