Körbejártunk. A legtöbben azt kérték, hogy „csak név nélkül”… És nem azért, mintha bármi feketén vagy tiltottan működne, sokkal inkább amiatt, mert „ha mégis ideér a járvány és itt emberek halnak, le nem mossák rólunk, hogy mi hoztuk ide…”

-Hirdetés-

Az biztos, hogy a teherautók mozognak: a járásunkban sok helyen elterjedt csomagolóanyag-gyárak jól pörögnek, nemkülönben a (fertőtlenítőszeres) ballonüzemek. „Nem is értem, hogy nőtt ki a földből ennyi hipó- és szappangyáros” — mosolyog az egyik soltvadkerti műanyagüzem vezetője. Az embereink egytől egyig bejárnak dolgozni: nyersanyag van, nem kell egymás nyakában ülniük, kézfertőtlenítés működik, a takarítást besűrítettük. A teherautónk bárhová elszállítja az árut. A sofőr beáll a célállomásra, ott egy targonca lerakodik és már jön is el. Persze ő is fertőtleníti a kezét, hiszen közben megfogta a golyóstollat az irodán vagy éppen a kilincset a bejáratnál…

Még mozognak a teherautók és állnak a parkolóban

A koronavírus miatti leállás nagy vesztesei a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozók. Nekik először csökkentett nyitva tartással, majd erőteljesen ajánlott teljes bezárással kellett reagálni az eseményekre. „Most mit mondjak erre?” — fordul hozzám egy pincér. „Az egészségem mindennél fontosabb, és megértem a vezetőm döntését, amikor lehúzta a rolót. Ki tudja, hogy a sok vendég közül ki mit hordoz magán. Most egy pár hétig-hónapig nincs fizetés. Tudomásul vettem. Emellett elestem egy csomó rendezvénytől: tavaszi bálak, turistacsoportok, konfirmáció, ballagás. De majd bepótolják…”

Arról is kérdeztem vendéglősöket, miért nem vállalnak ételkiszállítást, vagy elvitelre főzést? Valaki vállal, menüt, de többen inkább nem. A válasz a legtöbb helyen jogos: ahol otthon van a családból valaki, ott meleg ebéd is készül. Sok helyen a nagyszülők azzal segítik a gyerekeiket, hogy főznek rájuk, amíg azok dolgoznak és gyerekeznek egyszerre. Ételátvétel szigorúan a kiskapunál!

A pincérhez hasonlóan más is „jobban teszi”, ha tisztes védőtávolságot tart: a fodrász, a kozmetikus, a pedikűrös… Nagy részük bezárt.

Mezőgazdaság: a természet éled (bár sajnos csúnyán beteleltünk héten), és a traktornak mennie kell! Munkáskesztyű, maszk, gyakori kézmosás. Szerencse a bajban, hogy az állatok nem vírushordozók. Mint dr. Kléh Zsolt állatorvos elmondta, a birka, sertés, ló, marha, baromfi által nem terjed a koronavírus. Viszont ha szállítás van, és a fertőzött dolgozó megfog egy kutricát vagy más fémtárgyat, akkor az a vírus odakerülhet.

A benzinkutak sem állnak le. Azonban az alacsony árak mellett is csökkent a forgalom: nem utazunk, ha nem muszáj.

Kisiparos mondja: „Tudod, lehet itt járvány, de ha csőtörés, vagy egyéb probléma akad, úgyis helyre kell hoznunk. Az építkezések pedig mennek (pláne a pályázati pénzek miatt), amíg lesz nyersanyag. A háztetőn, az ácsoknál ugyancsak nincs nagy tömeg… Vigyázunk magunkra, ahogy tudunk.”

A home office, azaz „otthoni iroda” eddig csak kevesek privilégiuma volt. A lényege az, hogy lehetővé teszi a szellemi munkát végző dolgozónak, hogy az eddig az irodában, a cég központjában végzett feladatait otthonából, az ott lévő számítógépről, laptopról végezze el. Felmerül a kérdés: mennyire fegyelmezett az ilyen dolgozó? Mennyire néz közben meccset, pucol krumplit vagy ülteti a kerti virágokat?

Az első válasz az, hogy ez teljesen elképzelhető. Főleg ha a gyerekei otthon vannak és iskolai oktatásukban — melyet a saját gyerekszobájukban vagy a nappaliban hallgatnak/ülnek végig — szülői segítségre van szükség.

A második válasz, hogy ezt az „otthoni irodát” arra találták ki, hogy a dolgozó itt ügyeletet tartson (diszpécsertelefon kiszolgálás), és határidős vagy hosszabb futamidejű munkákat végezzen el (írjon le, tervezzen meg, olvasson el, értékeljen ki, stb). A leggyakoribb eset az, hogy a család, illetve a — ki gondolná? — szokatlan munkakörnyezet mellett éjszakába nyúlóan dolgozik az ember ilyenkor. Vagy éppen hajnalok hajnalán felkel, hogy kihasználja a csendet, amíg a többiek alszanak.

A többi válasz inkább a technikai oldalt boncolgatja: van-e a dolgozó otthonában olyan sebességű internet és olyan titokvédelmi biztonság, amely lehetővé teszi akár bizalmas céges adatközlés lefolytatását? (Ezt általában gyorsan megoldják a cég szakemberei.)

Összességében elmondható, hogy a Kiskőrösi Járás területén még nincsenek tömeges leállások és elbocsátások. Akik legjobban megsínylik a csökkenő keresletet és a szigorú előírásokat, azok azok a kisvállalkozások, melyek vendéglátásra, idegenforgalomra, különleges termékekre, humán ill. testközeli szolgáltatásokra szakosodtak.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS