Írta: vira

Az országos tisztifőorvos gondolatai a szájmaszkok viseléséről.

A másik fontos momentum, ha a beteg viseli a maszkot. Ez lehet egy egyszerű szájmaszk, vagy sebészeti maszk is, hiszen a betegség továbbadása cseppfertőzéssel történik.  Tehát ha valaki köhög, tüsszent, és az ő nyálcseppjein a vírus tovább tud utazni és eljut a másik fogékony emberig, akkor ott a fertőződés lehetősége nagy.
Elképzelhető számos más szituáció, amikor ajánlott a maszk viselése. Például ha beteget ápolunk otthon, akkor persze természetesen viseljünk maszkot.

-Hirdetés-

Ha valakinek biztonságérzetet nyújt a kereskedelemben kapható maszkok bármelyike (például az egyszerű, úgynevezett szájmaszk) akkor használja.
Fontos! A maszk használata önmagában nem elégséges. A maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését.
Az összes higiénés szabály betartása, a kézmosástól kezdve, a csoportosulások megakadályozásáig, vagy a kontaktusok másfél, két méteres távolságtartása, ezek mind nagyon fontosak, és ezeket semmiféle maszk nem teszi feleslegessé.

Viszont, ha használja valaki a maszkot, akkor azt tegye jól!

Hamis illúzió, hogy a szájmaszk viselése esetén mindentől védve vagyunk.
Adott esetben egy felesleges tényező is lehet bizonyos esetekben. Például ha valaki állandóan nyúlkál a maszkhoz, mert kényelmetlen annak viselése, ezáltal fogdossa az arcát, így saját magát fogja befertőzni. Ezek a maszkok nem zártak, tehát igazából valóban a cseppfertőzésnek a tovaterjedését akadályozzák meg.

Ha leveszi a maszkot, akkor fontos, hogy először, ha kesztyűt visel, azt vegye le, kívülről fogja meg, dobja ki, és utána rögtön mosson kezet.

Ezek mind olyan momentumok, amivel a saját maga fertőződését el tudja kerülni. Fontos, hogy a biztonságérzet rendkívül fontos mindnyájunk számára, de ha szeretnénk ezzel egy többlet biztonságérzetet kelteni magunkban, akkor a maszkoknak a használatát helyesen tegyük!

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS