A globális piacnak köszönhetően szabadon ömlik be Magyarországra az alacsony áron értékesíthető import áru, ami nem könnyíti meg a hazai termelők helyzetét. Mindezt tovább tetézi a termékekre rakódó 27 százalékos áfa és a magyar gyümölcsmennyiség közel 30-40 százalékos feketepiaci értékesítése, a koronavírus globális megjelenése pedig már csak hab azon a bizonyos tortán.

-Hirdetés-

A magyar gyümölcstermesztők jelen helyzetéről és a jövőbeni kilátásokról a Zsendülés konferencián az Év kertésze 2018 díjat elnyert, a Fresh Fruit TÉSZ alapítója és elnöke, Juhos Csaba beszélt a HelloVidéknek.

“A kérdés inkább az, hogy mit lehet kezdeni a problémákkal, mert többségükre azért van megoldás, ha nem is az én kezemben. A tőke hiánya a gátja az olyan fejlesztéseknek, amivel a szélsőséges időjárás okozta hatásokat ki lehetne küszöbölni, de a munkaerő-hiányon is lehetne enyhíteni, ha lenne pénz profi gépekre. A feketekereskedelem is visszaszorulna, ha alacsonyabb lenne az áfa, a tisztább viszonyok között a bankok is jobban tudnának hitelezni. Ez az elaprózódott értékesítési rendszerre is hatna, a termelői összefogást segítené, és erősödne az integráció”
 

– mondta el a lapnak adott interjújában Juhos Csaba, a Fresh Fruit TÉSZ alapítója.

A teljes interjú ITT olvasható.

penzcentrum.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira