Bár az optikákra is vonatkoznak a korlátozások, ráadásul a szemvizsgálatoknál járványkockázatok is felmerülnek, az optikusok igyekeznek megszervezni a váratlan és vészhelyzetekre az ellátást. Térképes, kereshető honlapot indítottak.

A magyar lakosság fele szemüveges. Rájuk, illetve a váratlanul előálló vészhelyzetekre – mint az összetört szemüveg – gondolva országos szakmai programot indított a Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület. Ennek keretében országszerte megszervezik az optikák ügyeleti hálózatát, hogy a lakosság, és kiemelten a védekezésben résztvevők hirtelen felmerülő problémáit megoldhassák.

-Hirdetés-

Jelenleg ugyanis az optikák többsége zárva tart. Látszerészre azonban az elvesztett, összetört szemüvegek pótlása, javítása, a kontaktlencsék karbantartása mellett szükség lehet például akkor is, ha egy kisgyerek terápiás célú, látásra kényszerítő szemüveg-viselésén állítani, módosítani kell. És akkor is, ha a jelenleg létfontosságú ágazatokban dolgozóknak van szükségük szemüvegre.

A projekt keretében létrehozott honlapon térképes keresővel igyekeznek eligazítani az ellátásra szorulókat, emellett a látszerészek nem számítanak fel munkadíjat. Az ingyenesség nem vonatkozik a lencsékre és a keretekre.

Az ágazatot – és benne mintegy 1200 üzletet és nagyjából 13-14 ezer dolgozót – egyébként szintén keményen sújtják a járvány miatti korlátozások, és a visszaeső forgalom is. A szakmai szövetségek ezért megfogalmaztak egy levelet az MKIK, az ITM, a PM, és az EMMI felé, mert azt remélik, hogy a döntéshozók az optikai szakmát is beemelik a kedvezményezetti körbe.

Nyitókép: Pixabay.com

MEGOSZTÁS
Írta: vira