Egy jól működő településen összetartanak az emberek, a hivatalok, az intézmények és a cégek. Különösen érvényesnek kell lennie ennek most, a járvány és az ezzel járó bizonytalanság idején.

A jelszó: „Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!”

-Hirdetés-

Ám néhány nappal ezelőtt egy furcsa közlemény jelent meg Bócsa önkormányzatának facebook oldalán. Furcsa, mert nem Bócsáról kellene szólnia és nem a jelen helyzetben. A közlemény tartalma a következő:

Mint Szőke-Tóth Mihály polgármester, a közlemény aláírója megfogalmazza, április 1-jén a helyi egyetlen fiókgyógyszertár üzemeltetője, Dr. Dági Magdolna előzetes értesítés nélkül a lakosság, a háziorvos, a polgármester tájékoztatását mellőzve, a település számára felkészülési időt nem hagyva bezárta ezt az egyetlen gyógyszertárat.

A község vezetése szerint a bezárás nem jogszerű és etikai szempontból is helytelen: pontosan ellentétes a Magyar Kormány járványügyi védekezésének irányával, ésszerűségeivel.

Április 2-án reggel magam is odamentem a gyógyszertárhoz, ahol az alábbi kiírás fogadott:

Ezen az üzemeltető egyrészt lehetetlen helyzetet teremt, hiszen aki nem nyugdíjas, akkor már esélye sincs… de mire is? Bizony: az elmúlt napokban a fiatalok (ide számít jelenleg minden 65 év alatti) nem vehették át gyógyszereiket. De nem a gyógyszertárban, hiszen oda a múlt héttől nem mehetett be senki. Hanem a (meglehetősen maszatos) ablakon keresztül az utcán állva, tehát nem zárt térben SEM volt lehetőségük átvenni a gyógyszereket!

Másrészt miért kell bezárni egy gyógyszertárat egészségügyi vészhelyzetben? Mint a faluban elmondták, talán sokkal inkább az a helyzet, hogy az üzemeltető egyre kevésbé talált szakképzett gyógyszerészt a feladat ellátására.

A megoldás router hiba megjelenésekor az volt eddig, hogy bementek, kihúzták, bedugták, kapcsolták és megjött a net — úgy, mint odahaza…A másik gond az orvosi eszközöket sterilizáló készülék, melynek a speciális dugalja ugyancsak ebben a helyiségben található. Tehát az eszköz csak innen működtethető.

Dr. Dági Magdolna nem vette fel a telefont és nem nyitotta ki az ajtót. Ugyanakkor tudták, hogy a hívások időpontjában a gyógyszertárban tartózkodott — ki tudja, milyen okból. Bebizonyosodott, hogy nem kíván együttműködni, majd elhagyta az épületet. Ekkora polgármester utasítására a falu jegyzője egy asztalos közreműködésével, hatósági tanúk előtt kinyittatta a gyógyszertár ajtaját. Lett internet, dugalj, ezzel együtt jegyzőkönyv és még több kérdőjel az ügyben.

Érdekesség, hogy április 3-án pedig a következő kiírás jelent meg a gyógyszertár ablakában.

Vajon ki szolgáltat és ki engedelmeskedik kinek?

Dr. Kokrehel Hajnalka bócsai háziorvos így foglalta erről össze gondolatait:

Nagyon nehéz időket élünk nap, mint nap, folyamatos hírek halálról, fertőzésről. Mindenki gyűjtöget a nehéz időkre, igyekszik beszerezni a megfelelő gyógyszert, a megszokottakat, a fertőzésre, megelőzésre és lázra valókat. Gondoskodni az idősekről, de a gyerekekről, hisz nincs óvoda, iskola -nagy kihívás a mindennapjainkban. Mindenki ezer problémával küzd: van, akinek nincs munkája, nincs keresete, és van, akinek töménytelen sok a munkája, alig tud megküzdeni vele. Valahogy így van ez az összes háziorvosi rendelőben, gyógyszertárban, élelmiszerboltban. Sok-sok türelmet, megértést, munkabírást követel. Szerencsés vagyok: 20 éve ugyanazzal az asszisztensnővel dolgozhatok a háziorvosi rendelőben, ügyeletben. A bócsai gyógyszertárnak is minden erőnkkel próbáltunk segíteni, mert fontos számunkra, hogy a betegek ne csak receptet kapjanak, hanem gyógyszert is, mert ez fontos a gyógyulásukhoz.

A tulajdonos gyógyszerésznő nem volt szerencsés helyzetben, mert új dolgozókkal, minden nap más dolgozókkal kellett ezt a sok munkát csinálni, nem is győzte. Aztán eljött a kijárási korlátozás ideje, a mi gyógyszertárunk Bócsán ugye fél 9-12 ig tartott nyitva, ez az idősek kijárási ideje, mi pedig a faluban rég elértük azt, hogy idősek ne jöjjenek gyógyszertárba, boltba — így már nem volt kit kiszolgálni. A gyógyszerész és technikus és sorba utasították vissza a fiataljainkat, akik jöttek az idősek gyógyszereiért. A gyógyszertár tulajdonosa, ahelyett, hogy megoldást keresett volna erre a helyzetre, bezárta a gyógyszertárat. Nem egyeztetett senkivel, pedig segítettünk volna.

Nagyon sajnáljuk, hogy így történt, a járvány kellős közepén, amikor egyébként is sok az ismeretlen, félelem, aggódás, kilátástalanság. Amikor azt mondjuk, hogy minél kevesebb kontaktus legyen, mindenki maradjon otthon, akkor mehetünk ország-világ gyógyszerekért. Polgármester úr sokkal rugalmasabban igyekszik megoldani az előállt helyzetet, igyekszik minden idős számára beszerezni a gyógyszereket a szociális szolgálattal karöltve. Megértjük, hogy a tulajdonos gyógyszerésznő is elfáradt, feszült, kimerült, hisz ebben a korban anyáink már nyugdíjasok voltak. Ami viszont teher, azt le kell tenni, sok megoldás létezik, mi kellőképpen rugalmasak vagyunk, számunkra a legfontosabb, hogy legyen együttműködés orvos-gyógyszerész-önkormányzat között, a lakosság legjobb ellátása érdekében. Nagy kérésem viszont, hogy legalább egymásnak ne okozzunk sokkhatásokat.

A polgármester eddig is a tettek embere volt. Az elmúlt három hétben a település 60 év feletti lakosainak felajánlotta az Önkormányzat ingyenes szolgálatát a gyógyszerek, egészségügyi termékek kiváltásában és házhoz szállításában. Ettől az időponttól kezdve pedig minden bócsainak jár ez a hivatali segítség!

Természetesen Dági Magdolnát is felkerestem az általa vezetett soltvadkerti Ezerjó Gyógyszertárban. Kitért a válaszadás alól. Tudomásul vettem.

-Káposzta Lajos-

MEGOSZTÁS