Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján jelen volt Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár is, aki az érettségi vizsgák lebonyolításáról beszélt.

-Hirdetés-

Mint elmondta, az uniós országokban különbözőképpen oldják meg a közelgő érettségi vizsgák lebonyolítását. Van, ahol nem szerveznek érettségit, van, ahol egyszerűsített formában. Sok országban azonban ez még nem eldöntött.

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent. Ha nincs százalékos eredményt hozó érettségi, akkor sok szakon nem lehet méltányos módon a teljesítmény alapján rangsorolni a jelentkezőket, így felvételit kellene szervezni. Erre viszont a felsőoktatási intézmények nincsenek felkészülve – jegyezte meg.

Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell. Ez 30 000 jelentkezést érintene, így legfeljebb 73 000 érettségiző maradna.

Aki nem felvételizik ebben az évben, annak nem javasolják az érettségi vizsga letételét idén. Ilyen esetekben halasztást ajánlanak egy későbbi időpontra, nyugodtabb körülmények között.

Akinek megtartják az érettségit, azoknak viszont a megszokott gyakorlattól eltérően a szóbeli és a gyakorlati érettségitől eltekintenének, ezeket csak speciális esetekben tartanák meg. Azzal számolnak, hogy kizárólag írásbeli vizsgával kb. felére csökkentenék a vizsgaeseményeket.

A vizsgázók és a pedagógusok biztonsága érdekében pedig ezt is úgy kell megvalósítani, hogy másfél méteres távolság legyen minden érintett között, illetve egy helyiségben a vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a 10 főt. Ezekkel a javaslatokkal fognak a kormányhoz fordulni.

Az időzítésről még folynak az egyeztetések: a cél, hogy a tervezett május 4-i dátummal el lehessen kezdeni a vizsgákat, azonban felkészülnek arra is, ha esetleg odébb kell tolni a kezdési időpontot.

-szeretlekmagyarorszag.hu-

MEGOSZTÁS
Írta: vira