Az elmúlt hetekben országszerte felpörgött a mentesítéssel és fertőtlenítéssel kapcsolatos vegyipari tevékenység. Emellett átalakulóban van az élelmiszeripar. Mivel az éttermek és a melegkonyhák túlnyomórészt bezártak, a lakosság saját maga állítja elő a napi élelemszükségletét. Más szóval: megnövekedett a magáncélú bevásárlások száma és volumene.

-Hirdetés-

A nagy tételű áruk helyett tehát megszaporodott a kis tételű vásárlás. Ehhez pedig megváltozott a csomagolóanyag mennyisége és minősége. Több kell a húsáruhoz, gyümölcshöz, pékáruhoz egyaránt. Emellett számos cég állt át vegyszerek gyártására (ld. fertőtlenítő folyadékok), és magára az élelmiszer csomagolásra mint szolgáltatásra. Ez más iparágak fejlődését és átalakulását is magával vonzza.

Azaz vonzaná…

Mint a Kiskőrösi járásban működő műanyagüzemek estében kiderült, csúcsra jár a csomagolóanyag, a flakon és a ballon termékek gyártása. Csakhogy nem mindig van elegendő granulátum, kupak, csavarzár és a ballonokhoz való szerszám (azaz amivel a gép összepréseli a meleg anyagot).

Gyártassunk!

Ennek ideje több hónap, ha van a gyártónak kapacitása.

Hozassuk be külföldről!

Megkérdezve néhány műanyagipari céget a következőket mesélték: több illetékes külföldi céget is megkerestek, mert nem minden termék hazai. Ilyen például a csavarzár, a kiöntő gégecső, vagy a szórófej a spriccelőhöz. Az egyik legnagyobb német kupakgyár július végére vállalja a most leadott rendelések teljesítését. Ez normális esetben néhány hét szokott lenni. A lengyelek pedig csak úgy adnak szórófejet, ha ők adhatják hozzá a flakont is. Mert eszük van nekik is…

Többen bővítenék a gépparkot, mert megnövekedett az igény flakonra, ballonra. A szerszám- és fúvógép kereskedő európai cégek honlapjait böngészve rákérdeztek olyan használt, harmincéves gépekre, melyeket azonnal behozva munkába tudnának állítani. — „A tulajdonos már nem árulja ezeket a gépeket és a szerszámok, öntőformák sem eladók már” — hangzott a válasz több esetben is. „Visszavonta az ajánlatát és újra üzembe helyezte őket. Érdeklődjenek esetleg fél év múlva!”

Összességében elmondható, hogy a termelés az üzemekben továbbra is folyik, melynek sok esetben az anyaghiány vagy a piaci folyamatok szervezetlensége szab határt.

Káposzta Lajos 

MEGOSZTÁS