Írta: vira

Az operatív törzs szombaton is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját. A tájékoztatót Ruszin Romulusz, a Honvédelmi operatív törzs vezetőhelyettese kezdte.

-Hirdetés-

Hangsúlyozta, hogy a magyar katonák is aktívan részt vesznek a járvány elleni védekezésben.

Beszámolt arról is, hogy a Magyar Honvédség katonái befejezték a fővárosi Pesti úti idős otthon fertőtlenítését. Hozzátette: a vegyvédelmi zászlóalj mintegy 1500 liter fertőtlenítőszert használt fel, és szükség esetén további fertőtlenítésre is felkészültek.

Azt is elmondta, hogy mintegy ezer katona tartózkodik külföldön, műveleti területen; köztük nincs koronavírus-fertőzött. Ahol más országok is csökkentik katonai létszámukat, ott ezt Magyarország is megteszi, ennek nyomán a héten Maliból érkezett haza egy kisebb kontingens

– közölte Ruszin Romulusz.

Ruszin Romulusz, a Honvédelmi operatív törzs vezetőhelyettese

Beszámolt arról is, hogy ezen a héten további 11 vállalathoz érkeztek honvédelmi irányító törzsek. Jellemzően olyan vállalatokhoz mentek most, amelyek alapvetően az élelmiszerbiztonság fenntartásában és olyan eszközök biztosításában vesznek részt, amelyek létfontosságúak a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A katonai rendészek több településen járőrtevékenységgel segítik a biztonság fenntartását, emellett a katonák raktárak őrzés-védelmében is segítenek, 51 kórháznál pedig a kórházparancsnoki posztot látják el.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szombaton jelentős egyéni védőeszköz-szállítmányok érkeznek Magyarországra.

Kiss Róbert kiemelte: négy teherjárat érkezik szombaton Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 193 karton sebészi szájmaszkkal, 2000 karton kesztyűvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát – tette hozzá.

Beszámolt arról is: a rendőrség a korlátozások bevezetése óta 75 esetben tett szabálysértési feljelentést üzletek korlátozott nyitva tartásával összefüggő szabályszegés miatt.

A kijárási korlátozással kapcsolatban március 28 óta 22 361 szabálysértés ügyében jártak el a rendőrök, 12 324 esetben figyelmeztetést, 5200 alkalommal helyszíni bírságot, illetve 4835 emberrel szemben feljelentést alkalmaztak – közölte.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elismételte a szombat reggeli adatokat, amelyek szerint már 1834 koronavírus-fertőzött van Magyarországon. A halálos áldozatok száma pedig 172.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a koronavírus következtében, általában idős, több megbetegedésben szenvedő emberek hunytak el, azonban az egyik elhunyt egy 42 éves nő volt, aki több alapbetegségben szenvedett.

Müller Cecília az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megbetegedések száma fokozatosan nő. Ugyanakkor ez a növekedés nem olyan mértékű még, hogy az országon belül robbanásról beszélhetnénk. “A járvány kiteljesedésében vagyunk egyelőre” – mondta.

Azt is közölte, hogy az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Hozzátette, hogy 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.

Közölte: a szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma. A fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket. Elmondta: a Pesti úti gondozottak körében többször is végeznek laboratóriumi vizsgálatokat.

Beszámolt arról, hogy az operatív törzsnek 18 olyan szociális otthonról van tudomása, ahol fertőzöttek vannak, ezekben 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív. Az idősotthonok lakói közül már 33-an vesztették életüket.

Müller Cecília azt is hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok között előfordulnak hibák, ezért kell a teszteket ismételni.

“A mi laboratóriumunkban is lehetséges egy hibaszázalék. Ezért rendeltem el, hogy rögtön ismételjük a vizsgálatokat. A kórházainkra és az idősek otthonaira, illetve a magas kockázati csoportokba tartozókra koncentrálunk”

– mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília újságírói kérdésre azt is lemondta, hogy előfordulhat, hogy a koronavírusnak maradandó következményei lehetnek.

A vírusfertőzésre a szervezet a gyulladásos immunválaszt ad, előfordulhat, hogy a begyulladt szerv funkciója károsodik – számolt be.

Forrás: mti.hu

MEGOSZTÁS