Írta: vira

A fénynek, a megfelelő fénynek és fényforrásnak, nagy szerepe van az életünkben. Nappal az a legideálisabb, ha minél több természetes fény árad az otthonunkba, de bizony, amikor kint komor az idő, vagy leszáll az este, szükségünk van olyan lámpatestekre, amelyek pozitívan hatnak a hangulatunkra, javítják a teljesítményünket – a nem megfelelő világítást álmossá tesz – és még megfelelő fényt is biztosítanak. Még asztali lámpa esetén is vannak olyan lámpák, amelyeknek kitüntetett szerepük van a teljesítmény fokozásában, a cirkadián ritmusunk kialakításában. A cikkben bemutatunk 5 lámpatípust, amelyek jó hatással vannak ránk, és az életünkre.

-Hirdetés-

A belső tér frissítése és több fény

Lehet, hogy úgy érezzük, hogy a nappaliba nem szükséges az asztali lámpa, azonban a belső teret nagyon fel tudja frissíteni, ha egy-két ilyen lámpa is helyet kap a komódon, a dohányzó asztalon, vagy a kandalló fölötti polcon. Az asztali lámpák nem csak a nappali stílusát emelik magasabb szintre, de a több fény, a teret is megnöveli.

A festett üvegek szépek, de leginkább csak hangulatfényt adnak

Az úgynevezett Tiffany üvegből, vagy más néven, ólomüvegből készült lámpák, nagyon dekoratívak, de olvasáshoz nem igazán alkalmasak. Ezek a szépséges asztali lámpák elsősorban a nappalink, vagy a hálószobánk dísze lehet, de az esti olvasáshoz ne ilyen asztali lámpát válasszunk. Az ólomüveg lámpák viszont hangulatteremtésre nagyon is alkalmasak és dekorációs elemként is megállják a helyüket

A lámpaernyő színe is meghatározó

Sokan nem is gondolnák, de a lámpaernyő anyaga és színe is meghatározó, már, ami a fényeloszlást illeti. A legideálisabb fényelosztást a világosabb, azaz a fehér, vagy a krémszínű lámpabura biztosítja. Az anyag milyensége is meghatározó. A legjobb választás a len, a pamut, vagy a selyem lámpaernyő, ugyanis ezek az anyagok is szépen meg tudják szűrni a fényt.

A tükrökkel is trükközhetünk

A tükrök nagyszerűen alkalmasak arra, hogy a fénnyel trükközzünk. A LED világítás, a LED szalagok lehetővé teszik, hogy még nagyobb fényt biztosítsunk otthonunkban. Ezzel a módszerrel nem csak több fényt csempészhetünk az otthonunkba, de a tükrök, a lakásunknak, hanyag eleganciát is kölcsönöznek. Egyébként egy jó helyre rögzített tükörrel, még a természetes fény erejét is növelhetjük.

A LED fényforrások és LED színek

Ma már sok háztartásban térnek át a LED világításra, hiszen ezek a fényforrások meglehetősen takarékosak. A LED-es megoldás is lehetővé teszi, hogy az egész lakásunk fényárban ússzon, hiszen többféle színből – meleg fehér, hideg fehér, színes – is válogathatunk, és ezek közül, sokféle színnel elérhetjük, hogy az otthonunk világosabbnak, ez által tágasabbnak tűnjön. Míg a hideg fehér, a nappali fény színe, addig a meleg fehér leginkább az esti szürkületet, a lemenő Nap fényét idézi. Esti hangulatunkat tovább fokozhatja egy dizájnos EGLO lámpa, amelyet a lakás bármely pontján elhelyezhetünk.

Az EGLO lámpák a lámpa éppúgy illenek a modern, mint a klasszikus lakásokba. Már csak a széles kínálatból kell megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

MEGOSZTÁS