A Tabdi Faluház és Könyvtár „Alkossunk együtt mesekönyvet!” címmel tette közzé felhívását a közösségi médiában. Lényege, hogy minden szerdán megjelenítenek egy mesét, amihez várják a kreatív rajzokat, majd szavazás után a legjobb alkotás lesz a mese illusztrációja.

-Hirdetés-

A Tabdin élők közül valaki ismét egy szuper ötlettel állt elő. Valaki, akinek fontos, hogy a járvány idején is összetartsanak az emberek. Aki kihozza legrosszabból is a jót, hogy elmondhassák a helyi lakosok, ebben a nehéz helyzetben is az összetartozás jegyében telnek napjaik.

Az ötlet egyszerű, végy egy művelődés-szervezőt, és egy írót – mellesleg egy személyben mondjuk Picard Tündét és kérd meg az embereket, hogy a meséket illusztrálják, hogy a végeredmény az utókor számára maradandó legyen.

Mi volt ami az írás irányába terelt? – kérdeztem Tündét
Több, mint 20 éve létrehoztam egy gyermekszínjátszó csoportot és minden évben két – három mesét írtam, amit el tudtunk játszani. Amikor elindultak a koronavírus miatti intézkedések, mindenki áttért az online világra. A feladatom, hogy közösséget szervezzek és programokat szolgáltassunk, ami ugye most nem lehetséges a valóságban. Az online térben viszont igen, majd végiggondoltam, hogyan lehetséges mindez digitális formában. A meseírás kapcsán volt egy olyan gondolatom, hogy milyen jó lenne, ha sikerülne úgy kapcsolatot találni, hogy én megírom ezeket a meséket és a közösségből jelentkeznek, lerajzolják. Amikor vége lesz a járványnak, akkor szeretném könyv formájában megjeleníteni ezt a közös alkotást.

A könyvkiadásnak azért vannak költségei, ezt honnan tudjátok előteremteni?
Nincsenek szponzoraink, reménykedem abban, hogy ahogyan a média is felfigyelt rá, eljut a lehetséges támogatókhoz is. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzat is maximálisan mellettünk áll majd. Egyelőre csak terv a mesekönyv, hogy van-e rá egyáltalán igény. Nagyon megörültem, mikor az első rajzok befutottak, mert reményt adott. A kiadásainkat minimálisra tudjuk csökkenteni, mert párom, Fodor Zoltán segít a szerkesztésben.

Továbbra is várják a rajzokat

Beszéljünk egy kicsit a történetről. A szereplők valós személyek, vagy te teremted őket?
Igazából mindegyik történet egy tanmese. Hangocska egy virágtündér, aki lázad és nem akarja elfogadni azt, hogy neki mi a feladata, meg akarja ismerni a világot és megszökik. Lehet, hogy ez egy kicsit aktuális is, hogy szeretnénk megszökni a helyzet elől. Az utazásai során rá kell döbbennie, hogy az, ami a feladata lenne, az hasznos és ezzel másokat segíthet.

Az első oldal nyertes rajza

Van olyan író, akinek a munkássága hatással van rád?
Gyermekkorom óta Móra Ferenc írásait olvasom, de emellett, ami igazán megfog az a fantáziamesék, a tündérek és boszorkányok világa. Szeretem a fantáziadús meséket, de ugyanakkor legyen mondandója, hiszen a tanítás a mese lényege.

Megjelennek a fejemben a mesehősök, én látom őket. Leírom hogy néznek ki, jön egy rajz és a másik is látja amit én. Ez benne a legszebb, ezért érdemes írni. Megnyitottam a fantáziámat és a rajzoló belelépett, és együtt látjuk ezt a világot – meséli átszellemülten Picard Tünde.

B.M

MEGOSZTÁS