Kerek számú évfordulóink érdemesek arra, hogy megemlékezzünk róluk. Ilyen jeles alkalmat ünnepel ebben az évben a keceli gyógyszertár is, hiszen már 130 éve annak, hogy a település első patikájaként megnyílt.

Dr. Csapi Géza KECEL ANNO (2018) című könyvben megjelent visszaemlékezése alapján, röviden a következőket tudhatjuk meg az eltelt időszak történéseiről:

Az első keceli gyógyszertár
-Hirdetés-

Az 1800-as évek végéig a keceliek a gyógyító orvosaik kézi-patikájából, vagy a nagyobb városok gyógyszertáraiból szerezhették be gyógyszereiket. Értékes Lajos solti gyógyszerész kapott először engedélyt 1890-ben közforgalmú gyógyszertár létesítésére. Az azóta eltelt 130 év alatt a helyszín változott, de végig nagy tudású, neves gyógyszerészek és alkalmazottak szolgálták a lakosságot. A Szentháromság névre keresztelt gyógyszertár a templommal szembeni épületben volt. Niehold Mihály, Juszt Oszkár, Győri Pál, Juszt Oszkár Alajos, Juszt-Jáki Alajos nevét említi a visszaemlékezés.

A Szentháromság Gyógyszertár épülete egy keceli képeslapon a múlt század elejéről

1950-ben államosítás után a patikát áthelyezték Császártöltésre. Berendezése a kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményébe került.

1932-ben nyílt meg Kecel második patikája a jelenlegi helyén, Szent Rókus Gyógyszertár néven a Városháza szomszédságában. Rádóczy Gyula gyógyszerész kapott jogot a működtetésére.

Csapi Lajos és felesége

1941 óta, egy híján 80 éve Csapi Lajos, majd családjának tagjai adták és adják tudásukat, szolgálat- és segítőkészségüket az 1995 óta egyéni vállalkozásként Szent Györgyről elnevezett gyógyszertár működéséhez.

Fotó a patikáról a harmincas évekből

Az ezredfordulóra szükségessé vált még egy patika létesítése, ezért 2001-ben megnyitott a Kristály Gyógyszertár Imre Károlyné Dr. Flaisz Ágnes gyógyszerész vezetésével.

Napjainkban különös tisztelettel nézünk azokra az emberekre, akik vállalták, hogy szembenézve a vírusfertőzés veszélyével, a lakosságot szolgálják, így a gyógyszertárak munkatársai is. Övék most a köszönet és születésnapi jókívánság!

Fotók: Dr. Csapi Géza családi archívuma, Kiss Csaba fotó- és képeslapgyűjteménye

MEGOSZTÁS