Írta: vira

Az első megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-os) pályázatai 2016-ben jelentek meg. Akkor senki nem gondolta, hogy egy alaposan körül járt, gondosan megtervezett beruházásnál, egy nyertes pályázatnál majd a megvalósítás adhatja fel az igazi kihívást. Pedig néhány esetben így történt. Köszönhető annak is, hogy 2018-19-ben az építőipari árak jelentősen megemelkedtek. A Kormány 2019-ben döntött arról, hogy lehetőséget ad az alátámasztott többlet kiadások fedezetére, mégpedig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinációjában lévő TOP keretből. Suhajda Antal polgármesterrel beszélgettünk a plusz pénzügyi forrásról, a mini bölcsőde és az óvoda építéséről.

Hivatalossá vált, hogy Akasztó is sikeresen kérvényezte a Kormány támogatását. Melyik projektet érintette?

Akasztó 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az egészségház felújítására. A projekttervek elkészülése után világossá vált számunkra, hogy az összeg, melyből meg kívántuk valósítani a beruházást, nem elegendő. Ennek 2 oka volt: időközben megemelkedtek az építőipari alapanyagok ára, valamint a szakemberek munkabérei is.

-Hirdetés-

Ennek kiküszöbölésére újabb közbeszerzési eljárást indítottunk, így a felújításra 120 millió forintos árajánlatot kapott az önkormányzat. Világossá vált számunkra, hogy a projekthez még szükséges további 40 millió forint önerő.

Csökkentettük a projekt műszaki tartalmát, tettük ezt úgy, hogy a legfontosabb részeken nem változtattunk: a módosítás a 2 háziorvosi és a 2 védőnői szolgálat területét nem érintette. A csökkentés csak az emeleten lévő szolgálati lakások felújítására vonatkozott, mivel az eredeti elképzelésünk szerint az ott lévő 3 darab 100 négyzetméteres lakásból 5 darab kisebb lakást szerettünk volna kialakítani.

Az új óvoda tervrajza

Az egészségügyi komplexum változatlan feltételek és műszaki tartalommal valósult meg, úgy ahogyan terveztük, mintegy 105 millió Ft összköltséggel. Ezt tavaly áprilisban már át is adtuk. A Kormány döntésének megfelelően lehetőségünk adódott arra, hogy 15 százalék plusz költség hányadot vissza lehessen igényelni. Ezt a lehetőséget megragadva be is adtuk a kérvényünket, amit nagy örömünkre el is fogadtak.

Mire lesz fordítva ez a „többletforrás”?

Erre a pénzre nagyon nagy szükségünk lesz az önkormányzat óvoda és mini bölcsőde pályázata során, ugyanis az előzetes becslések alapján mintegy 30 millió forint önerőt kell biztosítanunk, és ez az összeg oda lesz betervezve.

Metszet az óvodáról

Akasztó Község Önkormányzata pályázati forrásoknak köszönhetően rendelkezik 160 millió forinttal, melyet a bölcsőde és óvoda építésre kaptunk. Ehhez az összeghez jött most hozzá az egészségház fejlesztéséből 12 millió forint, illetve egy másik projektből, a Fő út közlekedésbiztonsági fejlesztéséből is kaptunk vissza még 18 millió forintot. Ezzel elmondható, hogy van 190 millió forintunk a fejlesztésre. Az önkormányzat úgy számol, hogy körülbelül ekkora költségvetésű lesz a beruházás. A közbeszerzési eljárást 30 napon belül meg is fogjuk indítani.

A TOP pályázatokról röviden:

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS