A 2000-es évek eleje kétség kívül az akasztói megyei futball egyik aranykora volt, hiszen több sikert elért az akkori megye kettes, majd megye egyes csapat.

Legnagyobb sikerként mégis sokan a 2000. június 7-én megszerzett megyei kupagyőzelmet emlegetik.

-Hirdetés-

Történt ugyanis, hogy az akkor még a megyei másodosztályban szereplő Akasztó FC bejutott a megyei kupadöntőbe 2000-ben. Az odáig vezető út persze nem volt könnyű, de az akasztóiaknak sikerült döntőbe kerülnie több, magasabb osztályban lévő ellenfelet is legyőzve. Ilyenek voltak akkoriban a Baja (NB3) és a Kiskunfélegyháza (NB2), de az akkori megye kettes bajnok Ladánybenét is legyőzték az akasztóiak.

Majd eljött 2000. június 7-e szerda délután 17 óra. Mivel a kupadöntő másik résztvevője az 1999-2000-es megyei bajnok Kiskunhalas volt, így a szabályok értelmében az alacsonyabb osztályú csapat játszott otthon.

Az akkori Kiskunhalasban szerepelt többek között a jelenleg Kecel FC elnöki posztját betöltő Verba József, vagy éppen a szintén Kecelről ismert Herczeg Róbert. De ott volt még a később Kalocsát, Hartát és Géderlakot is megjárt, jelenleg Akasztón futballozó Kovács János is.

Az Akasztóban akkor már szerepelt a később gólkirályi címet is szerző Lázár Zsolt, vagy a jelenleg Soltvadkerten élő és dolgozó Újvári Gábor. De ismerősen csenghet a környékbeli szurkolóknak Sárközi Attila vagy éppen Béleczki Zoltán neve is.

A kupadöntőt a tudósítások szerint jó 800 szurkoló tekintette meg, de valószínű még többen voltak, hiszen a gyerekeket és a bérleteseket nem is számolták. A találkozó előtt a Kiskőrösi fúvószenekar, majd a döntő szünetében a mazsorettek is előadtak egy-egy műsorszámot.

A kupadöntőt végül 1-0-ra nyerte meg az Akasztó. A mindent eldöntő gólt a 92. percben egy kontratámadás után Agócs Zoltán mesteri passzából Béleczki Zoltán szerezte.

Ezek után óriási ünneplés tört ki az akasztói futballpályán. A szurkolók hosszas vastapssal köszönték meg ezt a nagyszerű kupagyőzelmet.

A csapat akkori játékos edzője Agócs Zoltán volt, aki legnagyobb sikereit érte el akkoriban az Akasztóval. Hiszen abban az évben megyei másodosztályban ezüstöt, majd egy évvel később már feljutást ünnepelhetett a gárdával.

Ezek után 2000 szeptemberében a főtáblán bizonyíthattak az Akasztóiak. Akkor még a főtáblán az első körben csoportok voltak.

Az Akasztó FC az NB1-es Nagykanizsa, az NB2-es Marcali és az NB3-as Bonyháddal került egy négyesbe.

A Nagykanizsa ellen hazai pályán bravúros 1-1-es döntetlent értek el, majd szintén hazai pályán a Marcalitól 4-1-es vereséget szenvedtek. Érdekesség, hogy akkor Csehi István még a Marcali játékosaként érkezett Akasztóra. Az utolsó körben újfent hazai pályán a Bonyhád együttesétől 2-0-s vereséget szenvedtek.

Így is egy nagyon sikeres évet zártak akkor az akasztói labdarúgók, mely miatt Akasztó akkori polgármestere Danis István kitüntetésben részesítette a csapat tagjait.

Lázár Zsolt így emlékezett vissza az akkori nagy napra:

-A döntő volt a hetedik mérkőzésünk abban a kupasorozatban. Akkoriban még nagyon nagy presztízzsel bírt a megyei kupa. A fináléig minden meccset megnyertünk, tehát nem játszottunk döntetlent, amivel a magasabb osztályú csapatok ellen továbbjutottunk volna. De mi minden találkozót győzelemmel abszolváltunk. Fülöpszálláson kezdtünk, ott még 1-0-s hátrányban voltunk, majd 3-1-re nyertünk. Aztán már hazai pályán 5-2-re vertük a Dusnokot. 5-0-ra az akkor a megyei első osztályban harmadik helyen végzett Kiskunmajsát. Majd a megye kettes rivális Ladánybenét 2-0-ra. Aztán jöttek az NB-s ellenfelek. A legjobb nyolc között az NB2-es Kiskunfélegyházát győztük le 2-1-re, az elődöntőben pedig az NB3-as Baját szintén 2-1-re. Majd elérkezett a döntő napja.

Az a nap csak arról szólt, nem is mentem dolgozni. Teljesen stresszben voltam. Már korán átjöttem Dunatetétlenről, mert akkor ott laktam. Teljesen meccslázban égtünk, az egész csapat és mindenki nagyon várta. Közel 1000 néző előtt játszottunk. Mindenki megtett mindent, hősiesen védekeztünk, mindenki a tudásának a legjavát adta, a szíve mindenkinek 200%-ot adott. Ez hozta meg a siker gyümölcsét. Mind a hét meccset megnyertük a döntővel együtt. Akkor még másodikok lettünk a megye kettőbe, de mindenki a kupát várta. Akkor más volt focizni. Össze sem lehet hasonlítani az akkorit és a mostanit. Ezt még most is hidegrázós elmesélni…. nagyon jó brigád volt. Itt nem volt olyan, hogy valaki nincs edzésen. Utána hajnalig mulattunk, sokan nem is dolgoztak másnap… sokáig örültünk.

A győztes csapat tagjai voltak: Béleczki Zoltán, Klajkó Zoltán, Stadler Csaba, Dudás János, Bús János, Újvári Gábor, Megyes Mihály, Supka Roland, Lázár Zsolt, Markó Zoltán, Szabó Pál, Sárközi Attila, Ifj. Hambalkó István, Lehota László, Nagy Tibor, Agócs Zoltán, aki a csapat edzője is volt egyben.

Ezután jött egy újabb sikeres év a 2001-es, melyről egy következő cikkünkben írunk majd.

-Beniczki Dávid-
(Fotók: F.T., L.ZS.)

MEGOSZTÁS