Kormányprogram: a koronavírus után több tízezer állást kell teremteni Magyarországon az elveszettek helyébe. Szép jövőkép, ugyanakkor a gazdaságnak megvannak a maga természetes folyamatai is: munkahelyek teremtődnek és munkahelyek szűnnek meg. Az állam koordinál, segítséget nyújt és ha kell, beavatkozik.

Ki hogyan éli meg a vírus időszakot egy kis faluban?

-Hirdetés-

Körbejártunk Bócsán néhány vállalkozást, hogy megkérdezzük, hogyan tudják kezelni az új helyzetet. Melyik termék és szolgáltatás nyerő, mire kell odafigyelni, esetleg külön szabályozni.

Ami biztos: A vendéglátás és az idegenforgalom most meglehetősen mélypontra került. A szálláshelyek nem üzemelnek, a vendéglőket pedig vagy bezárták, vagy rendkívül csökkentett üzemmódban működtek. Tilos volt a helyben fogyasztás, aztán május 4. után engedélyezték a teraszokat. Az Abonyi Fogadó és a Flóra Vendéglő bővített ezen a téren. A Kukla Csárda és a Pipagyújtó Csárda a meglévő kiülőit vette igénybe. Várják a jövő hétfőt, amikor ismét be lehet engedni a vendégeket.

A szálláshelyeken a tavaszi turisták és a tájfutók nem érkeztek meg, a környező rendezvényturizmus elmaradása azonban kis mértékben Bócsára is kihat, éppen a szállóvendégek elmaradása miatt. Hogy nyáron mi lesz, még nagy kérdés.

Lássuk az ipart, a termelést!

Poli-Farbe Kft

A járvány új terméket hozott: a fertőtlenítőszer először a bócsai intézmények illetve nagyobb embertömeg által látogatott helyeken vizsgázott, majd a halasi kórház következett. Adományuk értéke akkor mérhető igazán, amikor tudatosítjuk: márciusban több ezer forintot is elkértek a boltok a fertőtlenítőszer literjéért, lévén hiánycikké vált. A munkavállalók helyzete stabil.

Az első flakonokat személyesen Szabó Antal ügyvezető adta át (jobbra)

LTZS Kft

A PET-flakonokat gyártó, húsz főt foglalkoztató cég tulajdonosa, Lőrincz István szerint a koronavírus nem sújtja a műanyagipart. Sőt: inkább fokozott termelésre ösztönzi. „Létszámot kellett bővíteniük, mert a kézfertőtlenítők miatt megnőtt a 100-200-500 ml-es flakonok iránti kereslet. Igen, ilyen kicsi kell, mert ez fér el jól a táskában és a zsebben!” — meséli.

Lőrincz István cégtulajdonos, LTZS

Új vevők jelentkeztek, új igényekkel. Ami a gyenge pont, az a kupak. Ezek nagy részét nem Magyarországon gyártják, a cég például Szerbiából importálja. Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira sok mindennek kell megfelelnie: legyen könnyen rátekerhető, cseppmentes és garanciazáras!

Véleménye szerint a koronavírusra a műanyagipar sem volt felkészülve, így előfordulhatnak selejt áruk pár kisebb, „most begyorsult” vállalkozásnál. Ha lecseng a járvány, újabb termék jelenhet meg: a sok kézfertőtlenítő használat miatt egyeseknél ekcémás betegség léphet fel, tehát krémekre, gyógyászati termékekre lesz szükség…

Sandratrans Kft

A szállítmányozás a kezdeti megtorpanás után új erőre kapott. Farkas Zsigmond ügyvezető így summázta a helyzetet: „Amikor Olaszországból visszajőve hat sofőrünket házi karanténba küldték, kissé ledöbbentünk: ennyire veszélyes a helyzet? De aztán szerencsére nem lett baj, és a megfelelő óvintézkedések mellett folytathatták munkájukat a többiekkel együtt. Hihető az aggodalom, hiszen sokuknak vannak idős családtagjai.

Farkas Zsigmond ügyvezető, Sandratrans

A hazai szállítások nincsenek veszélyben: gabona, vegyipari termékek, Poli-Farbe. A sütőipar és az építőipar egyáltalán nem állt le! Emellett — mint más szállító cégek elmondták — vannak vállalatok, melyek felhalmozásra termelnek, és megrendelőik addig raktároznak be adott termékekből, amíg kapacitásuk bírja. Igaz: ha a termelés újraindul náluk, akkor az adott nyersanyagot először felélik, tehát oda egy darabig majd nem kell szállítani.

A földeken nincs korona – ott aszály van!

Pálinkás Attila mezőgazdasági vállalkozó borúsan nézi a derült eget: száraz ősz és tél után következett a száraz tavasz. Itt már nincs mentség! A gabonatermésnek 80 %-a elmegy az aszály miatt. Tavaly sem volt jó a termés: 30 % veszett el a száraz tavasz miatt.

 

Az emberi munka ilyenkor, tavasszal még csak-csak kiváltható, bár a szőlő és a gyümölcs megkívánja ilyenkor is. Hogy az augusztus 20. utáni bodzaszüretre mennyi munkása lesz, még kétséges. Azt pedig nem lehet gépesíteni!

Nem beszéltünk a baromfitelepeket sújtó járványról: ott most leállás van. A termelők remélik, hogy a négy évvel ezelőtti katasztrófához hasonlóan ismét rendben megkapják az állami kártalanítást. Kezdés leghamarabb ősszel lehetséges.

 

 

Káposzta Lajos

 

MEGOSZTÁS