Írta: vira

A mostani enyhítés nem egyenlő azzal, hogy vége a járványnak.

-Hirdetés-

Müller Cecília nélkül zajlott az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatója, ahol elsőként Gál Kristóf rendőrségi szóvivő ismertette a számokat: tegnap óta hárman haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, 3509-re nőtt a fertőzöttek összlétszáma.

Ezt követően Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára figyelmeztetett arra, hogy bár a számok alapján Magyarország jobban vette az akadályokat, mint sok másik európai ország, az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek.

Az érettségi vizsgák sikeresen zajlottak le, és megfeleltek a járványügyi biztonsági előírásoknak.

A kormány további intézkedéseket hozott a felsőoktatásban tanulók számára: duplájára emelték a Diákhitel1 összegét, amely visszamenőleg is igényelhető, és ismét hangsúlyozta, hogy már nem kötik nyelvvizsgához a diploma kiadását.

Lakatos Tibor ezredes a rendőrség statisztikáiról beszélt: az elmúlt napon 996 hatósági házi karantént rendeltek el a határátkelőhelyeken, amelynek betartását folyamatosan ellenőrzik. Az elektronikus rendszerbe eddig 745-en regisztráltak, 4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer, ebből viszonylag kevésszer – alig több mint 80 alkalommal kellett a rendőrségnek beavatkoznia.

Az ezredes ismét hangsúlyozta, mit jelentenek a vasárnap éjféltől életbe lépő lazítások Budapesten: bár megnyitnak a parkok, közterületek, a múzeumok, a fürdők, a strandok, az állatkertek és a vendéglátóhelyek teraszai, továbbra is kötelesek a polgárok tartani a másfél méteres távolságot a nyilvános helyeken.

Emellett a kötelező maszkviselés is érvényben marad az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, és az idősek is csak 9-től délig járhatnak boltba.

Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ugyan már a második szakaszába lépett a járvány elleni védekezés, továbbra is monitorozzák az adatokat, és amennyiben azok romló tendenciát mutatnak, ismét szigorítani fognak az óvintézkedéseken.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője a kórházi statisztikákat ismertette: a betegségben elhunytak életkora a nők közt 81, a férfiak közt 77 év, de volt olyan hazai beteg, aki 102 évesen gyógyult fel. A legfontosabb rizikófaktorok az életkor, a szív-és érrendszeri betegségek, és a magas vérnyomás.

Az orvos ugyancsak hangsúlyozta: bár biztatóak az adatok, továbbra is maximálisan betartandók a szabályok és javaslatok. A kéz gyakori fertőtlenítése és a maszkviselet nem maradhat el, ahogy az idősebbeknek sem célszerű ezentúl minden nap boltba járni.

Arról is volt szó, hogy folynak az egyeztetések a környező országokkal a határnyitással kapcsolatban. Ausztria még nem tette lehetővé a magyar állampolgárok beutazását, amelyet nagy valószínűséggel majd negatív koronavírus-teszthez kötnek.

szeretlekmagyarorszag.hu

MEGOSZTÁS