Írta: vira

Gyorsult a járvány terjedése Magyarországon, ezért fontos betartani a szabályokat. Müller Cecília azt is ismertette az operatív törzs tájékoztatóján, hogy hogyan kell gyerektáborokat szervezni Magyarországon.

-Hirdetés-

A napokban mérsékelt emelkedés volt igazolható az adatokban, ezért felhívta a figyelmet az alapvető szabályok betartására. Folyamatosan követik az adatokat, a görbét. Résen kell lennünk, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező irányba forduljon – mondta a tisztifőorvos hozzátéve, hogy a vírus még mindig jelen van az országban.

Mától új szabályok, új értékelésmód lép életbe, külön figyelik a fővárost és a többi megyét, az adatokat is ennek megfelelően közlik majd. Az adatok alapján elmondható, hogy a járvány során igazolt fertőzöttek aránya 100 ezer lakosra vetítve 36,2 fő. Ugyanezt a számsort követve Budapesten ez az adat 95, Fejérben 85,9, Zalában 83,4 mialatt Pest megyében 37,2 fő százezer lakosra vetítve.

A mai napon az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe: visszavezették a tervezhető műtéteket, a krónikus ellátások, kúraszerű ellátások és a szűrővizsgálatok is. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy ezek igénybevételéhez telefonos egyeztetés szükséges. Felszabadultak további ágyak, ezeket korábban a koronavírusosok ellátására jelölték ki, most a harmadukat felszabadították. Prioritást élvez a szív- és érrendszeri betegek ellátása.

A táborokról szólva Müller Cecília azt mondta, egyelőre a napközis táborok szervezhetők, a többi nem, ezekről további döntés fog születni a helyzet alakulása alapján. Jellemzően a napközis táborok helyben lakó gyermekeket látnak el, míg a bentlakós táborba mindenhonnan érkezhetnek. Felhívta a figyelmet, hogy csak egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban: a jogszabály mellékletében is benne van az igazolás, amiben nyilatkozni kell arról, hogy valaki egészséges. Ha a táboroztatás alatt lenne valaki beteg, akkor egy elkülönítővel kell rendelkezni: értesíteni kell az ellátó orvost és a szülőket, ha valaki beteg lesz a táborban. Ha 300 fő feletti tábort szerveznek, ott kötelező a helyi orvosi ellátás. A nyilatkozatot mindenkinek ki kell töltenie, akinek “a táborhoz valakinek köze van” – mondta.

Müller Cecília azt ajánlotta, hogy olyan tábort válasszanak a szülők, ahol szabadtéri tevékenységeket végeznek. Az étkeztetés kapcsán elmondta, ugyanazon szabályok vonatkoznak a konyhákra, mint a közétkeztetésben máskor. A tábornyitás előtt kötelező a fertőtlenítés, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani érkezéskor.

portfolio.hu

MEGOSZTÁS