Írta: vira

Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet az előrejelzéseknek megfelelően megtör majd. Hogyan alakul az álláskeresők száma járásunk településein? A gyorselemzésben erre kerestem a választ.

A Kiskőrösi Járásban az áprilisi zárónapon 1703 fő álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében. Ez az előző havi adatokhoz képest már több, mint 28 százalékos növekedést jelent.

-Hirdetés-

Amennyiben a nyilvántartott álláskeresők számát tartózkodási helyük szerint vizsgáljuk, akkor Kiskőrös esetében elmondható, hogy 376 fő regisztrált álláskereső volt nyilvántartva az adott napon (áprilisi zárónap), ami a márciusi adatokhoz képest közel 42 százalékkal nőtt. Soltvadkerten ez az adat 236, mely több mint 22 százalékos emelkedést jelentett. Megvizsgáltam még Kecelt és Izsákot is, ahol az előbbi város esetében 360 fő volt regisztrálva (19,6 százalékos növekedés), az utóbbi városban 206-an voltak a regiszterben az áprilisi zárónapon, amely adat szintén növekedett az előző hónaphoz képest 33,7 százalékkal.

Ha továbblépünk, és magát Bács-Kiskun megyét vesszük górcső alá, akkor szintén emelkedésről beszélhetünk, hiszen ez az adatsor 17146 főt jelentett, így a regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest 25,37 százalékkal emelkedett.

Országos szinten a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330,7 ezer álláskereső szerepelt, ami 69 fővel több, ha az előző év azonos időszakához (2019. április) hasonlítjuk. Az álláskeresők között az áprilisi zárónapon 158,4 ezer férfi és 172,3 ezer nő szerepelt, a férfiak száma 26,9%-kal, a nőké pedig 26,0%-kal nőtt a regisztrált álláskeresők között.

Kiss Tamás

Forrás : nfsz.munka.hu

MEGOSZTÁS