Piros cédula a ház ajtaján: Tilos a belépés! Aki bent van, nem mehet ki, más pedig nem mehet be. Mit is jelent ez, kiket sújt és mennyire sújt? Ennek jártunk utána.

-Hirdetés-

Itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. Tilos a belépés. Itt hatósági személyen kívül másnak tilos a belépés. A megfigyelés alatt álló személy a zárlat feloldása előtt a lakást nem hagyhatja el.

Bicikliző asszonyok mennek el a ház előtt. Összesúgnak. Bepillantanak a sűrű bokrokon túlra, hátha látnak valakit a kertes ház udvarán. „Vajon milyen lehet egy koronavírusos beteg? Vánszorog? Integet?”

Pedig ez a cédula nem azt jelenti, hogy az itt lakó személy(ek) beteg lenne. Csupán annyit jelent, ami ki van írva: „Járványügyi megfigyelés”

Ki kaphat ilyen cédulát az ajtóra?

A vírus elején bizony sokan megkapták — mondhatni: a nemzet jogos önvédelmeként. Akik külföldről jöttek haza, akár turistaként, akár vendégmunkásként. Több olyan cég is működik a járás területén, akiknek sofőrjei, üzletkötői és egyéb kapcsolattartói jártak így. Adott esetben azok is, akik ezekkel a személyekkel kapcsolatba kerültek. Vagy azok épp nem — sosem fogjuk megérteni…

Voltak olyanok is, akik külföldi állampolgárként itteni ingatlanjukba akartak „hazajönni”. Ha volt lakcímkártyájuk, minden további nélkül megtehették ezt. Ha nem, csupán az adásvételi vagy bérleti szerződés, akkor kicsit bonyolultabb lett az ügy, de megoldódott az is. Volt rá rendelet, csak ismerni kellett a jogszabályokat. A végeredmény mindegyik esetben a kötelező kéthetes karantén.

Mit tartalmaz egy ilyen karantén-elrendelő irat?

A rendeletet minden esetben a kormányhivatal hozza meg, az ellenőrző szerv viszont a rendőrség, amely hivatalból megkapja.

Először is megadják a címet, amit maga az illető jelentett be. A megfigyelés alá vont személy látogatót nem fogadhat és adott esetben családtagjaitól is el kell különülnie. Mint egyesek mesélik, ez sokszor keresztülvihetetlen volt egy adott lakásban, mégis igyekeztek betartani a szabályokat. „A többiek után fürödtem és utána fertőtlenítettük a fürdőszobát. Ugyanez történt a WC esetében is. A tányérokat, poharakat, eszcajgot ugyancsak elkülönítetten kezeltük. Még jó, hogy van udvar: ott el tudtam dolgozni egész nap és a traktorba sem ül be az asszony” – meséli egy bócsai férfi.

Egy ideköltözött német családnál minden reggel megjelent a rendőrautó. „Kiálltunk az ajtóba, felmutattuk az igazolványunkat, integettünk, mosolyogtunk, bekönyvelték, elmentek” — meséli egy Soltvadkertre került német asszony. „A két hét alatt magunk főztünk, de sokat segítettek az itteni külföldiek és a magyar aktivisták. Aztán amikor feloldották a karantént a két hét elteltével, irány a fodrász, a boltok és az erdei séta! De legelőször persze a cukrászda!”

Az öntudatot az is növelte, hogy a karantén megsértőit 50.000-től 5.000.000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírsággal sújthatja a hatóság. Itt már büntetőjogi felelősségről van szó!

Arra is nyílik lehetőség, hogy valaki önkéntes elektronikus programmal garantálhassa a karanténban maradását, de ezzel talán nem sokan éltek errefelé.

Na, egyszer csak ennek is vége lesz — lehet mondani. A tanulság? Mindenképpen a lakossági fegyelem, amely dicsérendő!

-Káposzta Lajos-
Kép(ek): illusztráció 

MEGOSZTÁS