Írta: vira

Csütörtökön ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

-Hirdetés-

Hétfői és szerdai kormányülés, ahol a 2021-es költségvetés, illetve a parlamentnek benyújtott törvények voltak napirenden. 

A rendkívüli jogrend lehetőséget adott az alapvető jogok korlátozására, vagyis például arra, hogy megszabják, milyen idősávban vásárolhatnak az idősek. A járványügyi készültségről szóló most benyújtott törvény világosan lefektetett szabályokat tartalmaz – mondja a miniszter, és elmondása szerint ez a készültség még jó ideig velünk marad, egyelőre a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség.

Szeretnék, hogy ameddig indokolt a külön vásárlási idő az idősek számára, addig a kormánynak legyen lehetősége fenntartani azt. Azt is elmondta, hogy a tömegrendezvények megtartása várhatóan június 20-tól sem lesz lehetséges, zárt térben főleg.

Gulyás Gergely a gazdasági intézkedésekre áttérve elmondta, hogy ma senki nem tudja megmondani, milyen hatása lesz a járványnak az idei gazdasági teljesítményre, ez pedig meghatározza majd a jövő évi költségvetés kereteit. A vírus nem csak az egyes embereket, hanem a munkahelyeket is megtámadta – mondta.

Ezzel kapcsolatban megismételte, hogy a kormány munkahelyteremtő programokat és képzéseket indított, illetve 100 ezer fővel megemelte a közmunkások létszámkeretét.

Döntöttek az egyszer használatos műanyagokról

Jövő évben, július 1-jétől lehetséges az egyszer használatos műanyagok betiltása. Bár az EU 50 mikrontól tiltaná be ezeket a termékeket, a magyar szabályozás szigorúbb lesz: 15 mikronos határt szabnak. Gulyás Gergely kiemelte, hogy fontos, hogy munkahelyek emiatt a szabályozás miatt ne sérüljenek, ezért egyeztettek az ágazati szereplőkkel. Az ITM pedig 10 milliárd forintos támogatást fog nyújtani azon szektornak, ahol szükséges lesz.

Iskolaőrséget vezetnek be a problémás iskolákban

Volt rendőrök, polgárőrök, stb. láthatják el egyes intézményekben az iskolaőrségi teendőket. Az iskolaőrséget ellátó személyek Gulyás Gergely elmondása szerint a tantestület tagjai lesznek, és főként azért felelnek majd, hogy a tanárok meg tudják tartani a fegyelmet a problémás intézményekben, és diák ne támadhasson a tanárára. 140-150 szakiskolát és 350 általános iskolát érinthet az iskolaőrség bevezetése. Az őröknél nem lesz fegyver.

Jönnek az utazási utalványok

Szentkirályi Alexandra ismertette, hogy az utazási irodák a jövőben felajánlhatják, hogy az elmaradt utak esetén ne pénzben, hanem utalvány formájában kártalanítsák az utasokat. A friss rendelet szerint augusztus 31-ig van az utazásszervezőknek lehetősége, hogyha a járvány miatt lemondják az utat, akkor a befizetett pénz helyett utalványban adja vissza az ügyfélnek a befizetett összeget.

Az ügyfeleknek 15 napja van lesz, hogy eldöntse, inkább az utalványt kéri, vagy a pénzt.

Egészségügy

Gulyás Gergely a sajtó kérdésére elmondta, semmilyen döntés nem született az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Arra fognak egyelőre fókuszálni, hogy a járványhelyzetben felszínre került “árnyoldalakat” orvosolják, és ezzel is készüljenek az esetleges második hullámra.

Azt is elmondta, hogy a kiskunhalasi ideiglenes járványkórházat a jövőben börtönkórházzá alakítják.

-portfolio.hu-

MEGOSZTÁS