Írta: vira

A munkahelyteremtő és -védelmi információkon kívül szó volt a gyereknap ünnepléséről, a Szlovéniába utazásról és a dohányzás kockázatairól is a pénteki tájékoztatón.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkár a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Mint elmondta, a munkahelyvédelmi bértámogatási programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

-Hirdetés-

Ennek lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni – tette hozzá az államtitkár.

Bodó hozzátette, hogy munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak teremteni 80 milliárd forintból. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát – zárta egy közérdekű közleménnyel tájékoztatóját az államtitkár.

Müller Cecília a napi adatok ismertetése után ismét úgy foglalta össze a helyzetet, hogy „lecsengőben van a járvány”. Az elmúlt napokban például idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Ugyanakkor hozzátette, gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban – vagyis a Föld olyan részein is, ahol eddig nem volt jellemző. Megnyugodni épp ezért még korai volna.

A vasárnapi gyereknap kapcsán a tisztifőorvos kiemelte, hogy szabadtéren rendezvények már tarthatók, de a kellő távolság betartására kért mindenkit. Hozzátette, a családoknak főként az a része töltse együtt a napot, akik egy háztartásban élnek. Az óvodákkal kapcsolatban megjegyezte: hasonlóképp csak az egészséges gyerekeket vigyék be, de őket nyugodtan.

A járvány lehetséges második hullámáról úgy véli, ha beköszönt, sokat segítenek majd a tapasztalatok, felkészültebbek lesznek az egészségügyi dolgozók és a betegek is.

Szó esett a bujáki fertőzésekről is. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járványügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt.

Már nem csak telefonos konzultációra van lehetőség az orvosi alapellátásban, előzetes bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít.

Müller arra kérte a gyerek háziorvosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépről beszélt. Elmondta, a tervek szerint napi tízet fognak belőle gyártani. Elmondta azt is, az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamit fordítva.

Megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is. A sportolásról szólva pedig megjegyezte, az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.

-szeretlekmagyarorszag-

MEGOSZTÁS