Az év vége általában a számadás ideje. Így van ez az iskolai tanév végén is. A gyerekek és nevelőik összegzik az évben elvégzett feladataikat. Bemutatják tevékenységüket, a megszerzett tudás alapján elvégzett munkájukat.

-Hirdetés-

A Kreatív kakasok, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola, Keceli telephelyének, Grafika és festészet tanszak ügyes kezű gyermekei, Szentgyörgyi Erika festőművész és művésztanár vezetésével eredményesen zárták a tanévet. 41 tanuló járt idén a műhelybe, – ebből egy középiskolás.

A tanárnő a következőkben mutatja be a szakkörben végzett tevékenységüket és eredményeiket.

– Minden tanév végén létrehozunk egy év végi kiállítást, amelynek a Keceli Könyvtár és Művelődési Ház kiállítóterme ad otthont.
Ezt az eseményt nagyon szeretik a gyerekek, mert bemutathatják a tanévben készült legjobb alkotásaikat. A megnyitó ünnepélyes keretek között zajlik, Haszilló Ferenc polgármester szokta megnyitni. Ilyenkor ismertetjük az eredményeinket, árnybáb előadásunkat mutatjuk be a közönségünknek és tortát is szoktak kapni a gyerekek az önkormányzat jóvoltából.
Ez a számunkra kedves program idén elmarad, helyette digitális kiállításon nézhetik meg az érdeklődők, milyen hatalmas munkát végeztünk a gyerekekkel ebben a tanévben is.

A tanévünket egy számomra nagyon kedves pályázattal kezdtük, cilindereket lehetett készíteni és kitalálni a cilinder történetét. A gyerekeket az elkészült cilindereikben kellett fotózni vagy videó felvételt készíteni róluk. Miután elkészültek a cilinderek, jött a fotó és videózás, amelyre aranyosabbnál aranyosabb történeteket találtak ki és meséltek el.
A cilindereink rövid történetei:
Bakács Bettina cilinderén saját magát ábrázolja, kis szoborként ül a cilinderen. Varga Dorka cilinderében a természet apró részlete található egy nagy béka uralja a teret. Simon Jázmin a cilinderéből virágokat tud elővarázsolni. Bakos Laurának hajók úsznak a cilinder peremén. Beck Abigél Bejke egy fazék formájú cilindert készített, miután felemeljük a fedőt kiugrik belőle egy nyúl. Turcsán Bertold egy vulkán cilindert készített a videó felvételen ki is lövell a láva konfetti képében. Vasvári Zsolt cilindere pedig egy alacsonyabb embernek készült, aki szeretne magasabb lenni.

Amint elkészültünk ezzel a feladattal, máris várt ránk egy szintén izgalmas kihívás. Festményeket, kollázst és rajzfilmet készítettünk a Fővárosi Közterület Fenntartó “Kukásautóval a Föld körül című” környezetvédelmi rajz, fotó és video pályázatára.
Négy tanulóm rajzfilmje bekerült a pályázat gyűjteményes könyvébe és a pályázati pendrive-ra.
Tukacs Kincső egy kukásautóra egy kislányt helyezett, aki gyűjti a kukákat, Rácz Kristóf egy erdő melletti szemétszedést mutat be futkározó vadállatokkal, Kiss Boglárka egy nagyvárost ábrázol, amelynek főtere tele van szeméttel, ezt a szemetet két barátnő szedi össze, miután megtisztult kivirágzik a tér. Sendula Benita animációján egy táj látható, amely környezete szennyezetté válik. A képkockái függőleges szeletekből állnak folyamatosan pusztul a táj, de elindulnak visszafelé is a szeletek érzékeltetvén, hogy megállítható ez a folyamat.

Mialatt ezeket a munkákat csináltuk már folyamatosan készültünk egy árnybáb előadással. Az előadást egy bábversenyre készítettük, amelynek címe: „Úton útfélen” és a Rendőrség írta ki.
Mivel Kreatív Kakasok nevet adtunk magunknak és én a mai korosztálynak tetsző darabot akartam létrehozni, így találtam ki, hogy „DjKakas munkába indul” legyen az előadásunk címe. A történetet közösen találtuk ki a gyerekekkel, különösen Stenczel Flóra segített nekem benne és a bábok karakterét is ő találta ki, a legtöbb bábot ő rajzolta, tervezte.

A cilinderkészítés, a rajzfilm és az árnybáb mellett folyamatosan készültünk rajzpályázatokra:

„Színpompás tavasz, napfényes nyár” címmel

„Madárvonulás gyerekszemmel” címmel

„A természet ajándékai” címmel.

Egy kínai rajzpályázatra küldtünk alkotást, amelynek címe „Mit tudsz Kínáról?”

Lovas rajzpályázatra is készültünk.

December elején a Kecelen megrendezett Flora Virágkiállítás eseményeibe is bekapcsolódtunk, ugyanis fotókat készítettünk a virágokról, amelyeket beküldtük a Flora fotópályázatra.
A virágfesztivál kiskertépítő versenyére is beneveztünk három pályamunkával.

A január hónapunk volt a legmunkásabb, szobrokat és maketteket készítettünk a Fővárosi Tűzoltó Múzeum rajzpályázatára. A pályázat témája ebben az évben a „Tűzoltás múltja, jelene és jövője” volt. Mivel fontos a csoportunk számára a környezetvédelem gondoltuk, hogy hulladékot használunk fel a szobraink készítéséhez. Petpalackból formáltunk három tűzoltó alakot: múltbeli, jelenbeli, jövőbeli. A jövőbeli tűzoltónak egy robotot, amit maga helyett küld a tűzbe, menteni. Egy szoborportrénk is készült, diákunk Vasvári Zsolt a keceli tűzoltó parancsnokról készített életnagyságú szoborportrét.

A másik fontos munkánk volt január hónapba az országos festészeti versenyre elkészíteni a pályázati képeket. Itt híres festők alkotásainak parafrázisait kellett megfesteni.

Majd jött egy igazán nagy munkánk, egy szintén országos versenyre tablókat és falfestményeket készítettünk a környezetismeret/ biológia tantárgyhoz. A falfestményeket Kecel Könyvtár és Művelődési Házban készítettük el. A legkisebb tanulónk a babasarokba készítette a falfestményét, amely egy tanyát ábrázol háziállatokkal. A falfestmény különlegessége az is, hogy egy radiátor a kép útjába állt, ezért beépítettük a kompozícióba, egy házat csináltunk belőle. A ház belsejében található alakokat és kellékeket kartonból készítettük el mágnessel a hátukon, így mozgathatók, tehát tudnak játszani vele a gyerekek.

Az egyik előadóteremben készült egy erdőrészlet és a folyósón található fabútorokhoz pedig egy vízparti táj. Mivel a bútor fából van kifaragva, nagyon szépen illeszkedik a falfestmény természeti közegéhez.

Tablóképeinknél próbáltunk anyagában, használhatóságában képi megjelenítésében fantáziadúsak lenni. Varga Dorka és Zöldági Cintia tablója kézben hordható és szétszedhető, amikor a tanár megy tanítani hóna alá veszi a tablót, és a teremben összerakja, mivel laminált lapokból áll gyorsan összeilleszthető. A laminált padlólapoknál szintén hulladékot használtunk.

Herczeg Nikolett készített a lepkék szaporodásáról egy illusztratív kollázst. A képhez hullámkarton felületének visszatépésével alakította ki a fa törzsét és ágait.

Tóth Tamara és Kovács Viktória a tablót a tanári köpenyre készítette, így hívja fel magára a tanár a figyelmet, hogy biztos rá nézzenek órán a tanulók.

Kiss Boglárka önálló munkával valamint Balogh Blanka Beck Abigél Bejkével közösen izgalmas összeállítást készített a csillagászat tanításához.

Rácz Kristóf pedig a fűben megjelenő apró világot tárja elénk.

Majd jött a digitális tanítás, ami alatt ugyanilyen tevékenyek voltak a tanulók, különböző feladatokat adtam nekik, sok képet küldtem hozzá mintának, ők pedig küldték vissza a rajzaik fotóját, persze nagyon hiányzott az az együtt alkotás közege, az izgalmas, munkás technikák, a jó hangulat, ami az iskolában van.

A mostani tanévben elért eredményeink IDE kattintva tekinthetők meg.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (96 db kép)
MEGOSZTÁS