Írta: vira

Megyénkben is segítséget kaphatnak a kisgyermekeket nevelő szülők a napközbeni elhelyezést biztosító bölcsődei ellátási formák kapacitásainak és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségének fejlesztésével. A komfortosabb és szebb bölcsődei ellátás mellett megnő a munkavállalási kedv, több szülő kezdhet el dolgozni, ennek következtében pedig térségünk gazdaságának fellendülése is várható. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinációjában lévő TOP-keretből most újabb 7 település nyert támogatást, a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítására és a bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztésére. A Kiskőrösi Járásból a csengődi pályázat is pozitív elbírálás alá került.  A bölcsőde építéséről Pivarcsi Csabát, Csengőd Község polgármesterét kérdeztem.

Mit lehet tudni a nyertes pályázatról?

A településünk korábban már adott be ugyanerre a projektre egy pályázatot, ami nyertes is lett, és a tavalyi évben már elkezdődött a menedzselése és a közbeszerzési eljáráson is túljutott a program. Viszont kiderült, hogy az elnyert támogatás a kivitelezési munkálatokra kevésnek bizonyult.

Látványterv
-Hirdetés-

Teljesen új, különálló épület kivitelezésére adtunk be pályázatot, de a felmérések során kiderült, hogy az akkor elnyert 75 millió forint nem fedezi az építkezést. A képviselő-testületi döntésnek megfelelően a korábbi pályázattól visszaléptünk, és ezzel a lendülettel egy újat nyújtottunk be magasabb támogatási összeggel,

és ennek megfelelően 145 millió forintos támogatásban részesült a településünk.

Jelenleg a legfőbb feladatunk a szerződéskötéshez szükséges dokumentumoknak az előkészítése és a meglévő tervek aktualizálása. Amennyiben szükséges, az építési engedélyt is megújítjuk, és e folyamatok után fog elindulni a közbeszerzési eljárás. Az előző pályázatnak köszönhetően ebben már van tapasztalatunk, ezáltal remélem fel is fog gyorsulni a pályázat.

Milyen paraméterei lesznek az új intézménynek?

A településképi koncepciónkba pontosan bele fog illeszkedni az új, 300 négyzetméteres, két csoportszobás épület, mely a kor követelményeinek maradéktalanul meg fog felelni. Kialakításra kerül majd többek között egy fedett babakocsi tároló, akadálymentesített illemhely, öltöztető, fürdető, mosogatókonyha és étel előkészítő helyiség is. Az új bölcsőde az óvoda és az iskola épületegyütteséhez kapcsolódó területen fog megépülni.

Pivarcsi Csaba polgármester

A pályázatnak megfelelően 14 gyereklétszám az, amire vállalást tett az önkormányzatunk. Ez fontos, hiszen a mostani számok alapján látható, hogy csökkenő gyereklétszám jellemzi a településünket.

Azt reméljük, hogy ez a pályázat is hozzájárul ahhoz, hogy a vidéknek és a falunknak a megtartó ereje növekedni fog.

Nem csak a gyereklétszámban történt vállalás az önkormányzat részéről, hanem a foglalkoztatásban is: mint említettem 2 csoportszoba fog kiépülni, és ezekhez 4 főt kíván alkalmazni majd az önkormányzat. Ez az időszak most különös aktualitást ad ennek, hiszen látszódik, hogy a térségben is növekszik a munkanélküliség.

Mikorra várható az a projekt befejezése?

A jelenlegi ütemterv szerint 2022 év végére fogjuk átadni, de remélem, hogy ennél hamarabb is sikerül majd befejezni a munkálatokat. Pontosabban fogalmazva: azért szeretném, hogy minél gyorsabban elkezdődhessen a megvalósítási folyamat, mivel az elmúlt időszakból az látszódik, hogy az építőipart folyamatos drágulás jellemzi, és mi szeretnénk beleférni az elnyert pályázati összegbe. Ami nagy segítségünk ebben a pályázati konstrukcióban, hogy a támogatási összeg 100 százalékát előlegként lehet megigényelni, tehát az önkormányzat – amennyiben e keretösszegbe belefér, márpedig bele kellene férnie – akkor rendelkezésünkre fog állni az a pénzeszköz, amiből maradéktalanul kivitelezni tudjuk a beruházást.

A TOP pályázatokról részletesen itt olvashatnak:

Kiss Tamás

MEGOSZTÁS