Országszerte és a Bács-Kiskun megye több pontján is megemlékezéseket tartottak csütörtökön az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Az eső ellenére színvonalasan és méltó módon emlékeztek meg Akasztón is. A megemlékezés mellett egy kisebb kiállítás is megtekinthető volt a falu főterén.

-Hirdetés-

A zord időjárás sem volt véletlenül, hisz ezt a történelmi eseményt még a fentiek is megsiratták, azonban mire elkezdődött a rendezvény, elült a szél és abbamaradt az eső, így biztosítva a nyugodt megemlékezést. A rendezvény helyszínét az évforduló alkalmára kézzel készített 100 szálas rózsacsokor díszítette.

A résztvevőket Némethné Nagy Nóra jegyző köszöntötte és mondta el ünnepi beszédét. Az egybegyűltek közösen énekelték el a magyar himnuszt, ezután ifjabb Turú Tamás majd Németh Doroti szavaltak verset. A műsor folyamán felcsendült a Székely himnusz és az Ismerős Arcoktól a Nélküled című szám, melyet a nézők közösen énekeltek el. A szavalók után Endrődi Ferenc alpolgármester idézett, végül pedig Suhajda Antal polgármester mondta el ünnepi beszédét, melyben az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz csatlakozva tűzgyújtással emlékeztek meg Akasztón is a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára, evvel kifejezve nemzeti összetartozásunkat. Az összetartozás tüzét az akasztói képviselőtestület tagjai közösen gyújtották meg. A résztvevők ezután fáklyás menettel kilátogattak Akasztó főterére, a trianoni emlékműhöz melyet Suhajda Antal polgármester Endrődi Ferenc alpolgármesterrel közösen koszorúzott meg.

A rendezvény az akasztói Faluház udvarán kezdődött és ott is végződött, ahol, az egybegyűlteket közös beszélgetésre invitálták, pogácsával és italokkal vártak vissza mindenkit. A jó hangulatú társalgásokhoz pedig az akasztói Vízkereszt Citerazenekar biztosított kellemes dallamokat.

T.D.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS