Avatar photo
Írta: Kis Edina

Szent István Király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál pont egy évszázada zúzták szét, feldarabolva Magyarországot, szétszórva nemzetünk részeit.

-Hirdetés-

Erre emlékeztek meg egész Magyarországon június 4-én, Tabdit is beleértve. A még mindig fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel tartották meg Tabdin a Faluháznál az ünnepi megemlékezést, ahol Kovács Sándor plébános tartott előadást.

Kovács Sándor plébános beszéd közben

„Gyakorlatilag nincs olyan magyar, aki ne úgy gondolná, hogy a trianoni békeszerződés alapvetően igazságtalan és túlzó volt a magyarokkal szemben.”

18 órakor a kopjafához helyezte el az emlékezés koszorúját Fábián Sándor polgármester és Kiss Sándor képviselő, majd közösen meghallgatták a Himnuszt.

Kiss Sándor képviselő és Fábián Sándor polgármester koszorúzás közben

20 órakor a Polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek a lakosok, ahonnan fáklyás felvonulással mentek ki a sportpályára. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség „Összetartozásunk tüze” elnevezésű kezdeményezéséhez csatlakozva közösen gyújtották meg a tüzet.  

Összetartozásunk tüze

„Semmi kétség, hogy Magyarországot igazságtalanság érte, s ez az igazságtalanság olyan természetű volt, amelybe jó lélekkel nehéz volt belenyugodni: a történeti Magyarország területi állományát az etnikai elv alapján bontották széjjel, ugyanakkor azonban ezt az etnikai elvet Magyarország terhére nyilvánvalóan megsértették.”

              Bibó István történész

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS